Közélet

A Jobbik elhatárolódik a Magyar Szigeten elhangzottaktól

A Jobbik elhatárolódik a Magyar Szigeten elhangzottaktól

2011. augusztus 16., kedd
A Jobbik elhatárolódik a Magyar Szigeten elhangzottaktól

A Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel, azokkal a párt nem tud azonosulni - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte azt is, nem zárják ki frakciótársát, Zagyva György Gyulát.

Mint mondta, az elmúlt napokban a Magyar Szigeten elhangzott néhány olyan nyilatkozat, amelyet a sajtóban, a közvélemény előtt a Jobbikkal azonosítottak.

Vona Gábor

azonban leszögezte: "van, ami a Jobbik, és van, ami már nem a Jobbik. Van, amiért a Jobbik felelősséget vállal, ami az ő politikája, programja, gondolatai, elképzelései Magyarország jövőjéről, és van, amiért már nem vállal felelősséget, mert az nem az ő politikája". Van, amivel a Jobbik közösséget vállal - folytatta -, mert úgy érzi, hogy az ország szempontjából építő jellegű, és van, amivel nem vállal, mert úgy érzi, hogy ezzel ellentétes. A Magyar Szigeten elhangzottak az utóbbi kategóriába tartoznak, nem a Jobbik politikáját képezik, a párt azokért nem kíván felelősséget vállalni, sem közösséget azokkal - jelentette ki.

Radikálisan és józanul

A pártelnök hangsúlyozta, a Jobbik egy politikai párt, amely politikai eszközökkel kíván küzdeni "a magyar emberek szebb jövőjéért", "Magyarország önrendelkezéséért". Megjegyezte, hogy pártja Gyöngyöspatán is megkülönböztette magát "az öncélú és kontraproduktív agresszivitástól, ami akkor ott a Véderő képében jelent meg". Ezt a megkülönböztetést országosan is megteszi a Jobbik, ha szükséges - fűzte hozzá, majd úgy fogalmazott, "a mi radikalizmusunk az az ellenfeleinkkel és az ellenségeinkkel szemben képviselt igazság radikalizmusa, és nem pedig az ökölé". Vona Gábor azt is mondta, hogy a Jobbik a radikális és józan gondolkodású magyar emberek pártja, "ez a kettő együtt kell, hogy legyen ahhoz, hogy valaki a Jobbikhoz tartozzon". Azok nem tartoznak közéjük, akik nem érzik szükségesnek Magyarországon a radikális változást, de azok sem, akik bár szeretnének változtatni az elmúlt 21 éven, de elveszítették a józan ítélőképességüket - hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a Jobbik a következő választásokon a Fidesz kihívója akar lenni, és az is lesz. A Jobbik elnök-frakcióvezetője közölte, az ügyet ezzel lezártnak tekinti. A Magyar Nemzet pénteki számában azt írta, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy a lapnak nyilatkozó büntetőjogász szerint egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja. A cikk szerint a TEK a vizsgálatot Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető

Tyirityán Zsolt

Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította. Ugyancsak múlt pénteken a Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy "az úgynevezett Magyar Szigeten elhangzottakkal kapcsolatosan több feljelentés is érkezett" hozzájuk. Megjegyezték: "a szükséges intézkedések megtétele érdekében a feljelentések vizsgálata folyamatban van". A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott. Vona Gábor keddi tájékoztatóján kérdésekre nem volt lehetőség, ám a pártelnök a sajtóteremből távozóban arra az újságírói felvetésre, hogy kizárják-e frakciótársát,

Zagyva György Gyulát

, nemmel válaszolt. Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselőt péntek éjszaka a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség négy másik emberrel együtt rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt. A képviselő a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le - írta a rendőrség szombati közleményében.

Horváth Katalin Fanni

, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel azt közölte, hogy a rendőrség a törvényes határidőn belül elküldi a legfőbb ügyésznek Zagyva György Gyula mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló kérelmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.