Közélet

Visszatértek a fák a Partiscum irodaház helyére

Visszatértek a fák a Partiscum irodaház helyére

2011. július 28., csütörtök
Visszatértek a fák a Partiscum irodaház helyére
Újra burjánzik a növényzet a Bertalan híd újszegedi hídfőjénél, azon az ingatlanon, ahová a Partiscum irodaházat álmodta meg a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó ingatlanfejlesztő cég. Az építkezések megkezdésének továbbra sincs biztos időpontja. A szegedi önkormányzattól 175 millió forintért vásárolta meg a területet az Arcadom Építőipari Zrt. – melynek többségi tulajdonosa Demján Sándor cége, az Euorinvest Zrt. –, hogy felépítse rá 5 milliárd forintból a 3700 négyzetméteres Partiscum-irodaházat. A projekt megakadt, aminek a beruházó szerint a válság a fő oka.

Piaci lépésekre várva?

A város már 2006-ban módosította a terület besorolását különleges intézményi területről (ami lényegében rekreációs hasznosítást jelent) kereskedelmi besorolásúvá, hiszen Demján cége már akkor megkereste a városvezetést. Az örömhírt Nagy Sándor (MSZP-SZVE) egykori városfejlesztési alpolgármester jelentette be. A helyi sajtóban az önkormányzat fejlesztési cégének, a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nek akkori vezetője, Susányi Tamás pedig úgy nyilatkozott, hogy bár Szeged nagyvárosias szintű ellátást biztosít, vonzó környezetet kínál, ugyanakkor hiányt szenved nagyméretű irodaházakban. Továbbá úgy fogalmazott, az egyetem folyamatosan bocsát ki képzett munkaerőt, a lakásárak kedvezőbbek, a fiatalok örülnének az új álláslehetőségnek; a szűk keresztmetszetet a minőségi irodakínálat jelenti. Susányi tanulmányokra is hivatkozott, melyek az ún. megosztott szolgáltató központok (shared service center) elhelyezésének lehetőségeit, igényeit vizsgálták. A Szeged Pólus akkori vezetője ezek alapján kijelentette, a város munkaerő tekintetében ugyan jó adottságokkal rendelkezik, azonban problémát jelent a cégek fizikai elhelyezése. „Fennáll az a veszély, ha sokáig nem leszünk képesek megfelelő infrastruktúrát biztosítani a betelepülni akaróknak, akkor a piac átlép Szegeden” – fűzte hozzá.

Jelentős zöldterület tűnt el

A tervet már az elejétől ellenezte Szabó László, a terület akkori fideszes képviselője, aki szerint semmi sem indokolja azt, hogy a város „bagóért” eladjon egy értékes újszegedi telket, a kertvárosi környezetet a feje tetejére állítva. „Egy ilyen irodaház, funkcióját tekintve, a város bármely részén üzemelhetne” – érvelt Szabó a SZEGEDma.hu-nak. A Szögedi Védegylet vezetője aggályosnak tartotta azt is, hogy a környék forgalma teljesen átalakul majd, fokozva a zajt és a légszennyezést. A képviselő kiemelte, hogy a területen a rekreációs fejlesztésekre kell helyezni a hangsúlyt, és kívánatosnak tartaná, ha szabadidős, pihenő övezetbe illő fejlesztések mentén gondolkodna a városvezetés. Az irodaház leendő építésével viszont jelentős zöldterülettől fosztanák meg a szegedieket.

2013-ra elkészülhetne a Partiscum, ha…

Az elképzelések szerint egyébként már 2009-re elkészült volna az "A" kategóriás irodaház, ám a megálmodott átadás évében még mindig parlagon állt a terület. Akkor a cég kommunikációs vezetője úgy nyilatkozott, hogy az építkezés csak akkor kezdődhet meg, ha sikerül a 16 ezer 800 négyzetméter bérbe adható irodaterület 30 százalékát értékesíteni. Két év eltelt, de az ingatlan még mindig üres, s bár a zöldterület megszüntetésekor a beruházó azt ígérte, hogy folyamatosan karbantartja, gondozza a telket, a fák, cserjék mára újra birtokba vették a töltésoldalt (ami nem feltétlen baj, sőt… – a szerk.) Ismét felkerestük az Arcadom Zrt.-t, hogy érdeklődjünk az irodaház felől. Azt a választ kaptuk, bár érvényes építési engedélyük van, a válság miatt még mindig nem jött össze a beruházás megkezdéséhez elegendő bérlő, így bizonytalan, mikor kezdik az építkezést. Megtudtuk, ha még az idén elkelne az irodaház bérleményeinek 30 százaléka, akkor legkorábban 2013-ra készülhetne el a Partiscum.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.