Közélet

Újraválasztották az Ab elnökének Paczolay Pétert

Újraválasztották az Ab elnökének Paczolay Pétert

2011. július 4., hétfő
Újraválasztották az Ab elnökének Paczolay Pétert

Újraválasztotta az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének Paczolay Pétert az Országgyűlés hétfőn. Paczolay Péter letette esküjét és ellátta kézjegyével az esküokmányt.

Paczolay Péter

, aki három éve vezeti a testületet, a titkos szavazáson 276 igen és 76 nem szavazatot kapott. Megválasztásához a titkos szavazáson az országgyűlési képviselők kétharmadának - azaz 257 képviselőnek - az "igen" szavazatára volt szükség. A június elején elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró Ab-elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodott. A Háznak - az új szabályok szerint - az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Ab tagjai közül kellett elnököt választania, akinek megbízatása szeptember 1-jétől az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart. (Korábban az Ab elnökét a tagok maguk közül választották, a megbízatás pedig három évre szólt.) Paczolay Péter alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül - 13 igen és két jobbikos tartózkodás mellett - támogatta az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága múlt héten.

Lázár János

, a Fidesz frakcióvezetője múlt hétfőn jelentette be, a kormánypárti képviselőcsoport egyhangúlag döntött arról, hogy őt támogatja az Alkotmánybíróság elnöki posztjára. Más frakciónak nem volt jelöltje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.