Száz-százötven elbocsátandó kerülhet kedvezőbb helyzetbe

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy száz-százötven munkavállalót érinthet valamilyen szempontból előnyösen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (Közszat) között kötött megállapodás, az érdekképviselet az ő érdekükben döntött úgy, hogy eláll a demonstrációtól – értékelte a megegyezést a Közszat elnöke szerdán.

Nagy Navarro Balázs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a megállapodást addig tekintik érvényesnek, amíg azt a munkáltató betartja, de ettől függetlenül vizsgálják az egyéb jogorvoslati lehetőségeket. A szakszervezeti vezető elmondta: bár a kedden megkötött megállapodás enyhíti az elbocsátandók terheit, mégis “szerényebb”, mint amit az érdekképviselet el akart érni. A Közszatnak nem sikerült elérnie a többi között azt, hogy a gyermeküket egyedül nevelők ügyét felülvizsgálja a munkaadó, sem azt, hogy bizonyos, szociális szempontok alapján meghatározott csoportok mentességet élvezzenek a leépítés alól – tette hozzá. Több mint 40 embert érint előnyösen az a változás, hogy bruttó 220 ezer forintos jövedelemszint alatt jár plusz egyhavi juttatás az elbocsátáskor a korábbi 200 ezer forintos szint helyett, többek leépítését pedig újragondolja az MTVA – mondta Nagy Navarro Balázs. Hozzátette azt is: a munkaadó garantálta, hogy a megszerzett pluszjárandóságok összeadódnak. Az érdekképviseleti vezető azt is előrelépésnek tartja, hogy a felülről nyitott segélyalap összege 25 millió forintról 50 millióra emelkedett. Ebből azok igényelhetnek támogatást, akik a számukra kifizetett juttatásokon túl is nehéz helyzetbe kerülnek. Elmondta azt is: a Közszat a csoportos létszámleépítést továbbra is megalapozatlannak, az arányát és az érintettek körét tekintve elfogadhatatlannak tartja. Az MTVA kommunikációs igazgatója korábban arról számolt be: a munkaadó részéről a megegyezés feltétele volt, hogy a szakszervezetek elálljanak a demonstrációtól. Szabó László elmondta azt is: az MTVA újragondolja az elbocsátási tervét azoknak a munkavállalóknak, akik fogyatékkal élő, vagy legalább három gyermeket nevelnek, valamint azon házaspárok esetében is, akik mindketten érintettek a leépítésben. A közmédiában dolgozó mintegy 3500 munkavállalóból 3000 az MTVA munkatársa. Az alap az elmúlt hónapokban közülük csaknem 2200 ember munkakörét világította át. Az MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítés tervét a munkaügyi központoknál, majd megkezdte az egyeztetést az üzemi tanácsokkal. Az üzemi tanácsokkal megkötött megállapodást követően a 2200 ember háromnegyedénél a munkaadó szerződésmódosítást kezdeményezett, 550 munkavállalónak pedig elbocsátásról szóló előzetes értesítést adott át. Az elmúlt napokban az MTVA vezetése a Közszattal folytatott tárgyalásokat, amely a 13 közmédiás szakszervezetből 10-et tömörít.

Default thumbnail
Előző sztori

Éjjel is folytatja az EDF DÉMÁSZ a hibaelhárítást

Default thumbnail
Következő sztori

Nem véletlen a háborús bűnösök elfogása

Legutóbbi hasonló cikkek