Gazdaság

Fenntartható tanyai gazdálkodás a határ két oldalán

Fenntartható tanyai gazdálkodás a határ két oldalán

2011. július 20., szerda
Fenntartható tanyai gazdálkodás a határ két oldalán

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. vajdasági partnerével, a zentai Kertészek Egyesületével közös, az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködési programba kezdett.

A „Fenntartható tanyai gazdálkodási modell a magyar-szerb határ menti térségben” projektmunka központjául olyan 3-3 tanyát jelöltek ki a Homokhátságon és Vajdaságban, melyekben korszerű, környezetbarát és piacképes termelést alakítanak ki. A tanyák működési profiljuk szerint a növénytermesztést, az állattenyésztést (különös tekintettel az őshonos növényekre és állatokra) és a turizmust modellezik. Ezeken a helyszíneken több mint 25 szakértő végez felméréseket és fejlesztéseket. Az így képződött termékeket minősítve és védjeggyel ellátva bocsátják piacra, megvizsgálva azt, hogy az eltérő magyarországi és vajdasági gazdasági környezetben, hogyan lehet a vidéki gazdálkodást gazdaságosabbá tenni. A tapasztalatokat, eredményeket helyszíni nyílt napokon teszik közkinccsé, s végezetül a szakmai munkát prezentáló összefoglaló tanulmányt átadják mindkét ország Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának. A következő tanyanapot július 22-én (pénteken) fél tízkor rendezik meg Balástyán,

Kovács István

mangalicatanyáján. A nyílt nap keretében bemutatókkal fűszerezett előadások hangzanak el a tanyás térségek állattartásának sajátságairól és lehetőségeiről. Az őshonos és tájjellegű állatfajok közül itt kiemelten foglalkoznak a mangalicával és a szürkemarhával, valamint a vegyes tevékenységű tanyai gazdálkodásban tartott baromfikkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.