Egyetem

NASA-szoftverrel fedeztek fel egy korai kelta kalendáriumot

NASA-szoftverrel fedeztek fel egy korai kelta kalendáriumot

2011. június 18., szombat
NASA-szoftverrel fedeztek fel egy korai kelta kalendáriumot

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA különleges szoftverének segítségével hatalmas korai kelta kalendáriumot fedeztek fel egy fejedelmi sírban a Fekete-erdőben - mintegy negyven évvel a tulajdonképpeni ásatást követően.

A Mainzban lévő Római-germán Központi Múzeum (RGMZI) szerint a baden-württembergi Villingen-Schwenningentől délre fekvő sírdomb a világ legrégebbi kelta holdciklusépítménye, igazi szenzáció a régészek számára. "A központi fejedelmi sír körüli sírok elrendezése az északi égbolt csillagképeinek felel meg. Most először kaptunk átfogó képet a kelták Hold-kultúrájáról" - mondta el

Allard Mees

, az RGMZI munkatársa. A magdalenenbergi "fekete-erdei Stonehenge-et" már 1970 és 1973 között felfedezték. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egy különleges szoftverének köszönhetően pedig felismerték a korábban megtalált létesítmény új jelentését is. A száz méter széles sírdombon a központi fejedelmi sír körüli sírok a Stonehenge-dzsel ellentétben nem a Napciklusnak, hanem az északi csillagképeknek megfelelően helyezkednek el. A szoftver segítségével a szakértők kiszámították a csillagok kelta kori állását a télitől a nyári napfordulóig. "Végre az is napvilágra került, amit egyébként homály fedett volna" - mondta el Mees, aki a létesítmény megépítését Kr. e. 618 nyarára datálja. A kelták a történelem előtti idők első, európai dimenziójú népcsoportjai, akik a Fekete-erdőben és a mai Hessen területén is otthonra leltek. Kultúrájuk emlékét a saját írásos források hiánya miatt csak régészeti leletek őrzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.