Közélet

Nándorfehérvári emlékhelyből színházi raktár?

Nándorfehérvári emlékhelyből színházi raktár?

2011. június 14., kedd
Nándorfehérvári emlékhelyből színházi raktár?

A nándorfehérvári diadal emléknapja lehet július 22-e, ha a parlament kedden elfogadja Lezsák Sándor és képviselőtársai által benyújtott határozati javaslatot. A szegedi hagyományőrzők szerint azonban városunkban az egyetlen méltó emlékhelyet, Hunyadi domborművét a Dóm téri panteonban a szabadtéri miatt elzárják, s raktárnak használják ebben az időszakban.

Erre a problémára

ifj. Szilágyi Árpád

, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tagja hívta fel a figyelmet kedden délben, miközben a Fogadalmi Templom harangjai épp a diadalmas csata emlékére zúgták dalukat. „Mai napon kerül az országgyűlés elé

Lezsák Sándor, Nagy Gábor Tamás, Kőszegi Zoltán

és

Simicskó István

határozati javaslata, melyet ha a Parlament elfogad, akkor július 22-e a nándorfehérvári diadal nemzeti emléknapja lesz. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület az említett országgyűlési határozati javaslat szellemében szeretné megünnepelni a nándorfehérvári diadal emléknapját, ezért idejében felhívja a figyelmet a szegedi emlékhely jelenlegi helyzetére. A Szabadtéri Játékok ideje alatt kellékraktárnak hasznosított terület sérti a Nemzeti Emlékcsarnok egységét, lehetetlenné teszi a tervezett nemzeti emléknap rendezvényének méltó lebonyolítását, továbbá a professzionális színház megnövekedett igényeit sem tudja megfelelően kielégíteni” – mondta el portálunknak a városvédő, aki hozzátette, hogy arra kéri az érintetteket, keressenek közösen megoldásokat a felvázolt körülmények mielőbbi és gyors rendezéséhez.

Idézet a határozati javaslatból:

„Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a nándorfehérvári diadal kivívásának a napját, július 22-ét nyilvánítsa kiemelkedő fontosságú rendezvény napjának; felhívja a Kormányt és az önkormányzatokat, továbbá felkéri a civil és kulturális szervezeteket, valamint a polgárokat, hogy minden évben, július 22-én közösen, méltó keretek között emlékezzenek meg a nándorfehérvári diadal évfordulójáról. Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig él ő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.