Mesterházy: erős és egységes baloldalra van szükség (Frissítve)

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy erős és egységes baloldal fontosságáról szólt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa elején elmondott beszédében – közölte Török Zsolt szóvivő újságírókkal az eseménynek helyt adó SYMA csarnokban.

Több felszólaló baloldali fordulatot sürgetett

Török Zsolt beszámolója szerint több felszólaló is baloldali fordulatot sürgetett az MSZP szombati kongresszusán. Az MSZP szóvivője elmondta: a párt ősszel is kongresszust rendez, ahol a programtanács által készített, a szocialisták politikájának alapelveit rögzítő dokumentumot tárgyalják meg.
Az MSZP szóvivője a reggel óta tartó tanácskozás közben újságíróknak elmondta: a Lendvai Ildikó vezette testület Iránytű néven összegezte javaslatait, amelyet az őszi kongresszus előtt az elnökség is megvitat majd. Ősszel történhetne meg az alapszabály módosítása is, amit az tehet szükségessé, ha eredményesen zárul a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett, a többi között közvetlen pártelnökválasztást szorgalmazó pártszavazás.
A szóvivő ugyanakkor kérdésre válaszolva megerősítette, több küldött is egyetértett azzal a Baja Ferenc által felvetett javaslattal: a kongresszus hozzon döntést arról, hogy ne legyen pártszavazás.
A szóvivő Lendvai Ildikót idézve kifejtette: a pártban mélyebb vitát kell megvívni annál, minthogy az egyes csoportok bűnbakokat neveznek meg. A volt pártelnök és frakcióvezető – folytatta Török Zsolt – arról is beszélt, hogy az MSZP az elmúlt időszakban a lehetőségekhez képest baloldali politikát folytatott, és az elmúlt nyolc évben is számos eredményt ért el például az oktatás, a közfoglalkoztatás területén, miközben “voltak botlások is”.
Szanyi Tibor és Lukács Zoltán, a párt Komárom-Esztergom megyei elnöke egyaránt az MSZP balra fordulását sürgette – összegzett Török Zsolt. Szavai szerint Lukács Zoltán hozzászólását nagy taps fogadta, amit ő azzal nyugtázott, hogy megítélése szerint “80 százalék megtapsolta”. (A megyei elnök ezzel Gyurcsány Ferenc korábbi felszólalására utalt: a volt kormányfő az MTI információi szerint megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából 80 százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem jelentkeztek.)
A szóvivő elmondta: Kovács László, a párt alelnöke azokról a javaslatokról beszélt, amelyeket az elnökség megtárgyalni javasolt. Szerinte az MSZP-nek demokratikus, és nem vezérelvű pártnak kell lennie, a szocialistáknak karakteresen baloldali politikát kell folytatniuk, és együttműködniük érdemes liberálisokkal, “demokratikus konzervatívokkal”, nem beolvasztani őket.
A volt uniós biztos azt is mondta: valós megállapodásra van szükség a pártban az MSZP értékrendjéről, szövetségi politikájáról és arról, hogy kiket képviselnek, ez szükséges a “tartós egységhez”, és ahhoz, hogy az MSZP váltópárti jellege erősödjön.
Baracskai József, az MSZP Zala megyei elnöke, a Demokratikus Koalíció tagja a pártszavazás, így a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztése mellett érvelt – közölte Török Zsolt.
A szóvivő ismertetése szerint Gúr Nándor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártelnök azzal kezdte felszólalását: “bár bizonyára sokan várják”, hogy kemény szavakkal illesse a volt miniszterelnököt, ő inkább társadalmi problémák beszél, hangsúlyozva: az MSZP-nek ezekre kell rámutatnia ahelyett, hogy “belső vitákkal szórakoztatják a közönséget”.
Balogh András széthúzás helyett ugyancsak pártegységet sürgetett, és elsősorban az oktatási rendszerrel kapcsolatban fejtette ki a véleményét. Mint Török Zsolt elmondta: az elnökhelyettes kiállt amellett, hogy az oktatás továbbra is elsősorban az ideológiailag semleges állam feladata legyen, és ne az egyházaké.

Szijjártó: az embereket nem érdeklik a múlt szereplőinek vitái

A miniszterelnök szóvivője szerint az emberek tavaly lezárták a múltat, az pedig már nem érdekli őket, hogy ennek a múltnak a szereplői hogyan és miről vitatkoznak egymással.
Szijjártó Péter így reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében az MSZP politikusainak szombati nyilatkozataira.
A szocialista párt a nap folyamán kongresszust tart, ahol az elnökség javaslata alapján az MSZP kívánatos szövetségi politikájáról és szervezetéről mondhatják el véleményüket a küldöttek.
A rendezvény előtt Mesterházy Attila MSZP-elnök bejelentette: pártja népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a rendezvényre érkezőben újságíróknak arról beszélt, biztos abban, hogy a kongresszus után is a szocialista párt tagja marad.

Tóbiás: az MSZP nem a múltjával foglalkozik

Az MSZP frakcióigazgatója szerint pártja nem a múltjával foglalkozik, sokkal inkább azzal a feladattal, ami “a felelőtlen, igazságtalan Fidesz-kormány leváltását eredményezi”.
Tóbiás József ezt a miniszterelnök szóvivőjének szombati közleményére reagálva (lásd a keretben) közölte az MTI-vel. Szijjártó Péter a szocialista párt kongresszusával összefüggésben azt írta: az emberek tavaly lezárták a múltat, az pedig már nem érdekli őket, hogy ennek a múltnak a szereplői hogyan és miről vitatkoznak egymással.
Az MSZP frakcióigazgatója szerint Szijjártó Péter téved, amikor azt állítja, hogy az emberek döntöttek és lezárták a múltat, mert – mint írta – éppen most tüntetnek a rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjasok annak érdekében, hogy “a jelen legalább olyan jövőt eredményezzen, amilyen a múltban volt, de mindenképpen jobbat, mint amilyet az Orbán-kormány kínál számukra”.
“A miniszterelnök szóvivője nem először beszél ostobaságokat, véletlenül vagy tudatosan” – fogalmazott Tóbiás József, hozzátéve, hogy “ma a Fidesz támogatása, amelyről az emberek döntöttek, a múlt”, a jövő kérdése pedig az, hogy miként lehet kivezetni az országot abból “a tragikus helyzetből”, amelybe Orbán Viktor vezette. Az MSZP ezzel foglalkozik – közölte.

Mesterházy erős baloldalt szeretne

Mesterházy beszédében kiemelte, mindent megtesz az erős és egységes baloldal fenntartása érdekében, hiszen szerinte csak így lehet leváltani az országot “tönkretevő” kormányt – mondta a szóvivő.
Kiemelte: a szocialista párt reális alternatívát kínál a kabinettel szemben, emellett egyszerre képviseli a leszakadt, hátrányos helyzetben élőket és azokat, akiknek fontos a szabadság és az alkotmányos jogok.
A pártelnök emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt több elemző az MSZP széthullását jósolta, ezzel szemben a párt a legfrissebb felmérések szerint 28 százalékra tudta emelni támogatottságát a biztos pártválasztók körében. Mesterházy Attila szerint ezt részben a szocialista párt társadalmi kapcsolatainak újjáépítésével sikerült elérniük.
A szóvivő tájékoztatása szerint a küldöttek a Himnusz eléneklésével kezdték a kongresszust, majd a pártelnököt követően a platformok vezetői és a küldöttcsoportok kapnak szót.
Török Zsolt elmondta: Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés vezetője egy olyan karakteresen baloldali néppárt szükségességét hangsúlyozta, amely nem tagadhatja meg a liberalizmust. A volt kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: a “baloldaliság nem lehet egyenlő az osztogatással”, szavai szerint esélyteremtésre, az igazságosságra törekvésre, a szabadság iránti vágyra és szolidaritásra kell építeni.
Török Zsolt tájékoztatása alapján a 436 küldöttből több mint 360-an érkeztek meg a kongresszus kezdetére, így a testület határozatképes. A szóvivő szerint az MSZP tagjai közül sokan mondták azt, hogy “hagyjátok már abba”, a többség azonban egyértelműen úgy véli, szükség van “megfelelő mederben lefolytatott vitára”. Kérdésre válaszolva megjegyezte továbbá, hogy a mellőzését nyílt levélben kifogásoló Kósáné Kovács Magda, a párt korábbi európai parlamenti képviselője azért nem kapott meghívást, mert a kongresszuson a párt alapszabálya csak a tanácskozási jogú meghívottak, valamint a küldöttek, illetve egyéb tisztségviselők vehetnek részt.
A kongresszuson elsőként az Orbán-kormány tevékenységét bíráló politikai nyilatkozatról szavazhatnak. Az MSZP elnöksége ezenkívül azt javasolja, vitassák meg, olyan baloldali néppárt maradjon-e az MSZP, amely nyitott a szövetségkötésre minden demokratikus ellenzéki erővel, vagy “oldják fel” az MSZP-t egy liberális és konzervatív értékrendet valló embereket is magában foglaló demokrata pártban. Emellett a kongresszus napirendjére veszik, hogy vezérelvű, vagy a demokratikus működést megtartó, alulról felfelé szerveződő párt legyen az MSZP. Az elnökség ezekről a kérdésekről is határozatot fogadtatna el.

Gyurcsány: Szili elment, a szilizmus megmaradt

Gyurcsány Ferenc azt mondta a szocialisták szombati kongresszusán, hogy bár Szili Katalin távozott, “a szilizmus megmaradt az MSZP-ben” – tudta meg az MTI.
Az MTI úgy értesült: Gyurcsány Ferenc – aki Mesterházy Attila és Kiss Péter után szólalt fel – beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi “szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár” a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig “sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter”. Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy “egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon”.
A volt kormányfő ezután megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, amelyet az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezett, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából 80 százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem – mondta az MTI-nek Gyurcsány Ferenc névtelenül nyilatkozó támogatóinak egyike.
Török Zsolt, az MSZP szóvivője a platformvezetők felszólalásait követően újságíróknak nyilatkozva megerősítette: Gyurcsány Ferenc több szocialista politikussal szemben kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, “hogy miért, miben támogatták vagy nem támogatták, és milyen módon álltak ki mellette”.
Hozzátette: a volt miniszterelnök Mesterházy Attila pártelnököt is bírálta, amiért ledarálta azt a borítékot, amelyben azok nevét írta le, akik szerinte kiszivárogtatták az őszödi beszédet.
Az MTI úgy tudja, a tanácskozáson Baja Ferenc, a Szocialista Platform vezetője felvetette: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció vonja vissza pártszavazási kezdeményezését, ellenkező esetben pedig a kongresszus fogadjon el erre irányuló határozatot. Az értesülést Török Zsolt nem akarta kommentálni. Ahogy azt sem, hogy sajtóértesülés szerint Baja Ferenc azt kezdeményezte, a kongresszus szólítsa fel a kormányfőt arra, hogy nevezze meg, kiket gyanúsít az őszödi beszéd nyilvánosságra hozásával.

Előző sztori

A víg özveggyel indít idén a szabadtéri

Default thumbnail
Következő sztori

Schmitt: Az anyanyelv védelme elsődleges feladat

Legutóbbi hasonló cikkek