/

Lezárultak a magyar EU-elnökség sportügyi feladatai

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedden véget ért Gödöllőn a kétnapos Informális Sportigazgatói Értekezlet, mellyel a magyar Európai Uniós elnökség sportügyekkel kapcsolatos feladatai is lezárultak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának keddi tájékoztatása szerint a második napon a résztvevők a sportot érintő uniós szintű közös kihívásokról, a harmadik országokkal történő együttműködésről és az önkéntesség sportbeli szerepéről tárgyaltak.
Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt fél évben sokat tanultak az uniós tagországoktól, s ezeket a tapasztalatokat szeretnék felhasználni a jövőben.
“A magyar elnökség sport témakörben lerakta az alapokat. Külön öröm, hogy ezt a munkát olyan ország szakembereiként végezhettük el, amely tradícióját tekintve ősidők óta sportnemzet” – mondta Czene. “Élsportunk sikeressége számos uniós tagország szemében példaértékű, de mi is sokat tanultunk elnökségünk alatt az uniós tagországoktól. Tapasztalatainkat arra használjuk majd, hogy elérjük: felzárkózzunk az uniós átlaghoz és a jövőben ne csak sportnemzet, sportoló nemzet is legyünk.”
Az önkéntesség témájával kapcsolatban Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó elmondta, hogy az Önkéntesség Európai Éve Nemzeti Programsorozatba három hazai rendezésű sportesemény, a már megrendezett divízió I-es jégkorong-világbajnokság, illetve a szegedi kajak-kenu világbajnokság és a Nagy Sportágválasztó – A Sport Napjai című programsorozat is bekerült, mivel “az önkéntes tevékenységek közül a leggyakoribb és úgymond a leglátványosabb a sporteseményekhez köthető önkéntes munka”.
A Sportért Felelős Államtitkárság uniós munkája nem ér véget az elnökség lezárultával. Az államtitkárság a következő időszakban is számos szakértői csoportban tervezi részvételét az elfogadott munkaterv alapján, s a tanácsban végzett munkája is folytatódik, így aktív szerepet vállal az uniós szintű szakpolitikai együttműködésekben.

Default thumbnail
Előző sztori

Kalmár Ferenc: „Európa asszisztál egyes asszimilációs törekvésekhez?”

Default thumbnail
Következő sztori

Bozóky: Szerethető csapat legyen a Szeged 2011

Legutóbbi hasonló cikkek