Gazdaság

Kalászos fajtabemutató a gabonakutatóban + FOTÓK

Kalászos fajtabemutató a gabonakutatóban + FOTÓK

2011. június 7., kedd
Kalászos fajtabemutató a gabonakutatóban + FOTÓK

Jól teljesítenek a szegedi búzafajták

Nagy érdeklődés mellett kalászos fajtabemutatót tartottak a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Kecskés telepi nemesítő telepén. Szilágyi László ügyvezető igazgatótól megtudtuk, mint minden évben, az idén is a legnagyobb fajtabemutatót ők rendezik. Az ország különböző településein kerül sor hasonló rendezvényekre, hogy minden éghajlati és talaj által kínált adottságot ki tudjanak próbálni, mert azt szeretnék, ha az egész országban a szegedi búzafajták terjednének el. Jelenleg az ország búzavetés-területének mintegy 40 százalékán szegedi búzafajtákat találunk. Nehéz pontos számot mondani, mert a jelenlegi kaotikus vetőmag-forgalmazás miatt csak becsült adatokkal rendelkeznek, csupán a vetőmag-szaporító területek után tudják megbecsülni az adatokat. Az igazgató megerősítette, a szegedi fajták valóban nagyon jók, ezt a véleményt a termelők is osztják, mert a gabonakutató is elsősorban a szárazságtűrésre nemesít. Száraz évjáratokkor és a nem igazán intenzív területeken tudnak valóban jó eredményt produkálni úgy mennyiségben, mint minőségben a szegedi fajták. A belvíz miatt az idén jelentősen csökkenni fog a terméshozam. Az igazgató szerint 900-950 ezer hektáron vetettek búzát, ebből a becslések szerint mintegy 100 ezer hektáron nem fognak tudni betakarítani. A szakemberek 3-3,5 millió tonna közötti búzatermésre számítanak.

Jönnek az oroszok

A búza árát jelenleg árpszichózis tartja magasan, 50 és 60 ezer forint között. Szilágyi László vasárnap jött haza Ukrajnából, ahonnan új híreket hozott. Megerősítették, hogy az oroszok, az ukránok és a kazahok összefognak, és közösen fognak megjelenni az európai piacon, pont azért, hogy ne menjenek egymás alá az árakkal. Nagy valószínűséggel azért az 50 ezer forint körüli felvásárlási ár a betakarítási időszakban realizálható lesz. A gabonakutató elsősorban a környező országokba, Romániába és Szlovákiába exportál vetőmagot, továbbá az ugyancsak hozzájuk tartozó táplánszentkereszti kutatóállomásról szállítanak ki mintegy 2-3 kamionnyi búzát Olaszországba. Az olaszok a jó minőséget megfizetik, ugyanis nagyon jó kenyeret lehet sütni ezekből a gabonafajtákból. A világon egyre nagyobb szerep jut Kínának. Várható-e a kínaiak megjelenése az európai agrárpiacon - kérdeztük az igazgatótól, aki húsvét előtt járt a távol keleti országban.

A kínaiak licencdíjat fizetnek

Véleménye szerint a búzapiacon semmiféleképpen nem. A gabonakutató 7 éves kapcsolatot épített ki egy kínai kutatóintézettel, ez most lejárt, és újabb 5 éves szerződést írtak alá. A kínaiakkal elsősorban fajta- és hibridcserékben, vonalak cseréjében gondolkodnak, de a szegediek tárgyaltak egy másik céggel is, amely vetőmag-kereskedelemmel, illetve vetőmag-előállítással foglalkozik. Ezeknek már küldtek is ki anyagokat. Elvetették, és ebből fogják kiválasztani, mely napraforgó-, cirok- és szójafajták felelnek meg leginkább az ottani adottságoknak, melyik kecsegtet a legnagyobb hozammal. A nagy távolság miatt ezt csak úgy lehet megoldani, hogy kiküldik az apa-anyavonalakat, és a vetőmagot kint fogják előállítani, az értékesített vetőmag után pedig a kínaiak licencdíjat fizetnek. Így mindkét fél jól jár.

Ángyán szigorítana

A termelők gyakorta tapasztalnak minőségi problémákat a vetőmagoknál, előfordult, hogy ki sem kelnek az elültetett magok, ezért szigorítani kellett a hazai vetőmag-ellenőrzést - közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szegeden - írja az MTI. Azok a vizsgálatok, melyeket azóta végeztek, hogy az állam újra saját kézébe vette a vetőmagtételek minősítését sorozatosan tárták föl a problémákat - mondta a politikus a Gabonakutató Nonprofit Kft. kalászos-fajtabemutatóján. Előfordult, hogy gm-szennyezett vetőmagot átcsomagoltak, ezért egyes tételeket vissza kellett tartani. Már akadt arra is példa, hogy gm-szennyezés miatt el kellett rendelni az elültetett szója kitárcsázását – tudatta az államtitkár. Ángyán József hangsúlyozta, a hazai élelmiszer-előállítás biztonságát az teremtheti meg, ha az állam saját kézbe veszi a biológiai alapokat. A magyar mezőgazdaságnak a helyi igényekhez alkalmazkodó fajtákra van szüksége, ezért az őshonos Kárpát-medencei fajtákat megőrző génbankok mellett a kormányzat támogatja a nemesítést végző intézeteket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.