Egészség

SOTE: járványtól nem kell tartani, de nem árt az óvatosság a német baktériumfertőzések kapcsán

SOTE: járványtól nem kell tartani, de nem árt az óvatosság a német baktériumfertőzések kapcsán

2011. május 27., péntek
SOTE: járványtól nem kell tartani, de nem árt az óvatosság a német baktériumfertőzések kapcsán

Európai vagy pláne világjárványra nem kell számítani, de az óvatosság itthon sem árt a Németországban tapasztalt baktériumfertőzéses esetek kapcsán – nyilatkozta Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgató-helyettese a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. Kiderült ugyanis, hogy más országokban is, ahol előfordultak ilyen esetek, a betegek valamilyen módon kapcsolatban álltak a gócpontként megjelölt német területtel. Az átvitel tehát a példák alapján nem lehetetlen, de egyelőre itthon sem szükséges nagyobb óvatosság, mint amit a német lakosságnak javasolnak az ottani hatóságok.

Nem gondolom, hiszen nem új dologról van szó; ez a bizonyos baktériumtörzs, amiről most a hírek szólnak, 1977 óta ismert – mondta

Balázs Péter

arra a kérdésre, hogy kell-e tartani európai vagy netán világméretű járványtól a német E.coli-járvány következményeként. A statisztikák szerint évente ezer ilyen fertőzés fordul elő Németország-szerte, szó sincs tehát “derült égből villámcsapásról”. Ami mégis rendkívülivé teszi a helyzetet, az a halálos áldozatok számának szaporodása; az ilyen betegeknek belső vérzéseik vannak és művese-kezelésre szorulnak. Az ilyen súlyos esetek gyakorisága idén már mostanra elérte a tavalyi összes eset számát – tette hozzá az igazgató-helyettes. A “támadó”, amelynek egyik veszélyes alfaja okoz most problémát, alapjában nem ismeretlen az emberi szervezet számára, hiszen az E.coli baktériumfajta alapesetben is nagy tömegben van jelen az emberi emésztőrendszerben – hangzott a beszélgetésben. Magyarországra elérhet-e ez a fertőzés, tekintve, hogy Németország földrajzilag sincs messze tőlünk? – tette fel a kérdést a Közbeszéd. Valóban nincs messze Németország. Azokban az államokban pedig – Dániában, Svédországban, Nagy-Britanniában –, ahol izoláltak fertőzéses eseteket, a vizsgálatok kimutatták, hogy a betegeknek volt közelmúltbeli kapcsolata Észak-Németországgal – reagált Balázs Péter. Védekezni tehát itthon is érdemes, sőt, kell is. A módja pedig hasonló lehet, mint amit Németországban ajánlanak a lakosságnak – tette hozzá a szakember. Ez nem áll másból mint a gyakori alapos higiénés kézmosásból, másrészt pedig bizonyos nyers gyümölcsök és főleg a salátafélék fogyasztásának kerüléséből. (Forrás: Duna Televízió Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.