Sport

Reneszánszát éli a turuljáték Szegeden + VIDEÓ, FOTÓK

Reneszánszát éli a turuljáték Szegeden + VIDEÓ, FOTÓK

2011. május 3., kedd
Reneszánszát éli a turuljáték Szegeden + VIDEÓ, FOTÓK
A hétvégén lezajlott a 2011. évi Évadnyitó Városi Turulbajnokság Szegeden az SZTE JGYPK Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, melyet a szervezők IV. Dr. Harsányi Géza Emlékversenynek neveztek el, a híres szegedi gyermek- és tüdőgyógyász emlékének adózva. No, de mi is az a turul? Aki nem ismeri nem is gondolná, hogy a korabeli nevén "turul-játék" több mint százéves hagyományra tekint vissza és - természetesen - magyar eredetű, a szegedi Halácsy Antal találmánya 1903-ból. Az 1950-es években a "turul" kifejezés - mondjuk úgy - veszített szalonképességéből, ezért a röptenisz kifejezést kezdték alkalmazni, majd a rendszerváltást követően kezdte újra reneszánszát élni a játék - ismét turuljáték néven Egy általános turulpálya 5x10 méteres, a használt teniszlabdát 2 méter magasan kifeszített háló felett lepattanás nélkül ütik (emiatt is találó a röpte és a tenisz szavak ötvözetét idéző röptenisz megnevezés) egymásnak a játékosok egy különleges, kör alakú faütővel, melynek hátoldalának közepéből áll ki a nyél. A cél a teniszhez hasonlóan hat pontot elérni kettő különbséggel, női egyéniben, párosban és vegyes párosban 2 nyert játszmáig, férfi egyéniben 3 nyert szettig. A játék sajátossága, hogy mindig az előző labdamenetet elveszítő fél adogat. Mondhatni tősgyökeres szegedi játékról van szó, feltalálója is szegedi, s a 2007 óta megrendezett vándorkupa is az 1960-as évektől kezdve 22-szeres bajnok híres szegedi gyermek- és tüdőgyógyász Harsányi Géza nevét viseli. Az idei már a negyedik torna volt a sorban, a vándorkupát felnőtt és ifi kategóriákban szerezhették meg a résztvevők (férfi egyéni, női egyéni, férfi páros, női páros, vegyes páros, ifi fiú egyéni és ifi fiú páros kategóriában) Bővebb információk a játékról a turuljáték honlapján.

Az eredmények:

Férfi egyéni: 1. Berecz Árpád 2. Császár József (SZTE GTK) 3. Galgóczi Tibor Női egyéni: 1. Börcsök Abigél 2. Joó Gyöngyi (SZTE JGYPK Gyak.) 3. Berecz Andrea Férfi páros: 1. Berecz Árpád - Bronner Dezső 2. Tiszai Zoltán - Börcsök Vince 3. Császár József - Papp Gábor Női páros: 1. Börcsök Abigél - Berecz Andrea 2. Joó Gyöngyi - Molnár Gyöngyi Vegyes páros: 1. Galgóczi Tibor - Börcsök Abigél 2. Császár József - Joó Gyöngyi 3. Berecz Árpád - Berecz Andrea Ifi fiú egyéni: 1. Hora Gábor (SZTE JGYPK Gyak.) 2. Lajkó Ferenc (SZTE JGYPK Gyak.) Péter Martin (SZTE JGYPK Gyak.) Balogh Martin (SZTE JGYPK Gyak.) Ifi fiú páros: 1. Balogh Martin - Péter Martin (SZTE JGYPK Gyak.) 2. Hora Gábor - Lajkó Ferenc (SZTE JGYPK Gyak.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.