Közélet

A Nemzeti Vidékstratégia várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé

A Nemzeti Vidékstratégia várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé

2011. május 18., szerda
A Nemzeti Vidékstratégia várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé

A Nemzeti Vidékstratégia - amelynek jelenleg zajlik a társadalmi vitája - várhatóan még ez év őszén az Országgyűlés elé kerülhet - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A sajtóértekezletet annak a tanácskozásnak a szünetében tartották, amelyen az érintettek véleményt cseréltek a stratégiatervezet koncepciójáról. A budapesti fórum a társadalmi vita egyik középső állomását képezte, egybekötve az Országgyűlés mezőgazdasági, valamint fenntartható fejlődés bizottsága által a témában szervezett parlamenti nyílt nappal.

Ángyán József

elmondta, hogy a Nemzeti Vidékstratégia társadalmi vitája során felmerült észrevételek feldolgozása és a stratégia véglegesítése előreláthatólag júniusban megtörténik. Így várhatóan június végén, vagy július elején kerülhet a végleges koncepció a kormány elé, amely várhatóan kormányhatározattal erősíti majd meg azt. Ezután idén ősszel kerül az Országgyűlés elé a Nemzeti Vidékstratégia tervezete, amely előreláthatólag sarkalatos törvény lesz a földtörvénnyel együtt. A Nemzeti Vidékstratégiáról szóló törvény váltja majd fel a tervek szerint az 1997-es agrárgazdaságról szóló törvényt.

Font Sándor

(Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke arról beszélt: igen nagy eredményként lehet elkönyvelni azt, hogy az új alkotmányban a föld, a víz, az erdő a nemzeti vagyon részét képezi, így hosszú távú garanciák vannak arra, hogy ezek a nemzeti értékek az ország egészének javát szolgálják. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország továbbra is a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentességet tartja irányadónak. Így az országban tiszta körülmények között, tiszta élelmiszert lehet előállítani, ami igen jelentős értéket képvisel.

Jávor Benedek

(LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke - aki elfoglaltsága miatt külön beszélt az újságíróknak - arról szólt, hogy a most ismertetett Nemzeti Vidékstratégia a jó irányba tett lépés, ám szerinte a koncepció csak akkor valósulhat meg, ha a megfelelő egyéb feltételek is adottak lesznek a stratégia megvalósítására. Példaként említette az anyagi forrásokat. Emellett hiányolta a stratégiából a környezeti fenntarthatóság szempontjainak karakteres érvényesülését, valamint a hátrányos helyzetű csoportok gondjainak hangsúlyos megjelenítését. Az MTI kérdésére válaszolva Ángyán József közölte: a Nemzeti Vidékstratégiát úgy dolgozták ki, hogy abba a környezet- és természetvédelmi szempontokat is beleépítették. A stratégia egyik fontos eleme a környezethasználati rendszerek átalakítása, amely a fenntarthatóság biztosítása érdekében történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.