Közélet

Toroczkai: Csongrád megye nem juthat Borsod megye sorsára

Toroczkai: Csongrád megye nem juthat Borsod megye sorsára

2011. április 19., kedd
Toroczkai: Csongrád megye nem juthat Borsod megye sorsára

Egymás után két sajtótájékoztatót is tartott a Megyeháza aulájában a Jobbik: először Keresztúri Farkas Csaba, a párt önkormányzati képviselője a szegedi közgyűlés határozatait kommentálta, majd Toroczkai László, a megyei közgyűlés tagja, Zagyva György Gyula parlamenti képviselő és Székely Gyula, a Jobbik dóci elnöke a "dóci teadélután" néven elhíresült események legújabb fejleményeit ismertette a sajtó képviselőivel.

A múlt hét pénteken a szegedi közgyűlés elfogadta a 100%-ban önkormányzati cégek üzleti tervét, amelyek közül 4 esetében hiánnyal számoltak.

Botka László

polgármester úgy kommunikálta az eseményt az országos és a helyi sajtóban, hogy rendkívüli pénzügyi állapotot vezettek be.

Keresztúri Farkas Csaba

szerint a közgyűlés valóságos színjáték volt, és a Jobbik nem fogadta el a város költségvetését, amit helyben is jelzett. A városi lap tudósításában mégis egybemosta a dolgokat, s azt írta, a Jobbik is igennel szavazott. A képviselő helyreigazítást kért, majd megismételte, ez egy MSZP által kierőszakolt költségvetés volt. A polgármester a zsarolás módszeréhez folyamodott, amikor kijelentette, a költségvetést nem fogja még egyszer beterjeszteni. Megijedve, hogy veszélybe kerül a város zavartalan működése, a Fidesz elfogadta Szeged büdzséjét. A polgármester már akkor jelezte, miként fogják átdolgozni, módosítani a dokumentumot. Folyamatosan együttműködésről beszélt, miközben 6 hónap alatt soha semmit nem tett ennek érdekében. Despota módszerekkel csak diktálni tudott, holott pártja többséggel sem rendelkezik a közgyűlésben - így Keresztúri. A jobbikos képviselő szerint a polgármesternek el kellene döntenie, vagy lemond, vagy tudomásul veszi, hogy a képviselők nagyobb beleszólást szeretnének a folyamatokba, és jobban együttműködik velük. Legutóbb a közbeszerzési bizottság ülésén Botka az utolsó pillanatban csempészett be egy módosítást, hogy az Agora-projekt csak május 1-jét követően kerüljön be a költségvetésbe. A képviselő-testület így nem tud felelősséget vállalni az Agora-projektért. A jobbikos képviselő arra is kíváncsi, mi lesz az NFÜ 466 milliós büntetésével, ugyanis éppen egy hete büntették meg Szegedet a szabálytalan vízműberuházás miatt, és a repülőtér-felújítással kapcsolatban is több mint 10 milliót bukott a város. Mi lesz a sorsa ennek az 500 millió forintnak, ami ugyancsak Szeged költségvetését fogja terhelni, s emiatt a büdzsét is valószínűleg át kell majd dolgozni? Ez az összeg a költségvetés 1%-át teszi ki. Vicc, kabaré, amit a polgármester folytat - véli a képviselő. Szavait

Tóth Péter

, a párt megyei képviselője is megerősítette. Azért nem fogadták el a költségvetést, mert a 100%-ban önkormányzati cégek üzleti terve nem ráilleszthető. Tóth is megismételte, felháborítónak tartják, hogy a városi lap „hazudik”, hiszen nem a Fidesz és a Jobbik fogadta el a költségvetést, hanem a Fidesz és az MSZP. Nem először történt ilyen félretájékoztatás, ezért a párt helyreigazítást kér. Ha megismétlődik az eset, a jövőben akár perre is mennek.

Rács mögött a dóci klán vezére

A dóci esetről

Toroczkai

elmondta, ami azóta történt, egyértelműen bizonyítja, nekik volt igazuk. A múlt héten ugyanis őrizetbe vették

Rafael Gusztávot

, a helyi cigányklán vezérét (a képviselő hangsúlyozta, nyugodtan vállalja, hogy névvel és ilyen minősítéssel beszéljen a bűnözőről), aki foglyul ejtett egy szerencsétlen idős embert, elvette nyugdíját, majd láncra verve dolgoztatta. Tipikus cigánybűnözésre jellemző a csicskáztatás - hangsúlyozta Toroczkai. A szerencsétlen embernek a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően sikerült megszöknie, majd feljelentést tett. A bíróság azóta elrendelte Rafael előzetes letartóztatását. Toroczkai úgy tudja, amióta a Jobbik felhívta a közvélemény figyelmét az esetre, a klán több tagja ellen is indult eljárás. Az általuk felvetett gyepűőrség ötletét is "lenyúlta" tőlük a rendőrség. Lovas járőrök járőröznek most is a dóci tanyavilágban, de ők rövidesen elhagyják a települést. A Jobbik továbbra is fontosnak tartja a járőrözést, ezért ha a rendőrök távoznak, azonnal megkezdi munkáját a gyepűőrség, amelynek léte és jelentősége az ismertetett eredmények fényében bizonyított. A héten be is adják a bíróságra a szükséges papírokat, egyesületi formában, gyakorlatilag polgárőri jogosítványokkal fognak működni. A képviselő örömét fejezte ki, hogy a rendőrség - nekik köszönhetően - kapott egy terepjárót a tanyavilágban történő járőrözéshez.

A Jobbiknak igaza volt

Zagyva György Gyula

arról beszélt, miként vált országos üggyé a dóci eset. Akkor több parlamenti párt, az LMP és az MSZP is felháborodásának adott hangot, hogy 30-40 ember a dóci „cigányhorda” egyik tanyájához vonult, és ott a szerencsétlen cigányokat fenyegette, terrorizálta. Arról elfeledkeztek, hogy ezek az emberek évekig megkeserítették a környék lakóinak életét. A mostani eset is bizonyítja, nem holmi szabálysértés miatt vonták felelősségre a delikvenseket, hanem az egyik legjellemzőbb cigánybűnözési forma, a rabszolgatartás miatt - érvelt a honatya. Az elmúlt években alig tartóztattak le valakit ilyen bűncselekmény miatt, hiszen az emberek félnek, a rendőrség pedig nem képes a tanúvédelmi program keretében megvédeni őket. Zagyva György Gyula felkérte az LMP-s képviselőket, akik beleártották magukat az ügybe, vonják le a szükséges személyi konzekvenciákat, és mondjanak le, mert íme, kiderült, a Jobbiknak igaza volt. Visszavéve a szót Toroczkai elmondta, tudomásuk van róla, hogy más cigánycsaládok is hasonló cselekményeket folytatnak, sőt szegediekről is tudnak. Elképzelhető, hogy a következő hetekben újabb Rafael klánhoz tartozó családdal fognak foglalkozni - erősítette meg a képviselő. ”Addig nem nyugszom, míg az összes cigány klánt és vezetőiket rács mögé nem juttatom, vagy el nem űzzük őket ebből a megyéből”– így Toroczkai. Hozzátette: ”Csongrád megye nem juthat Borsod megye sorsára.”

Székely Gyula

megköszönte a jobbikosok segítségét, majd elmondta, nem csak egy ilyen "cigánycsicskáztatásról" van szó, legalább három pórul járt személyről tudnak. Közülük egyet a rendőrség sem talál. Ezek az ügyek is valami miatt el vannak hallgatva. Székely kitért a helybeli

Biczók Imre

esetére, aki tanyagondnok, az önkormányzat gazdasági bizottságának az elnöke, képviselő és vadász. Ez az úr összeölelkezve együtt fényképezkedett a rabszolgatartó Rafael Gusztávval a DM hasábjain. Csupa bizalmi funkciót lát el az úr, s a Jobbik dóci elnöke kizártnak tartja, hogy napi feladatai végzése közben nem értesült arról, mi történik Rafaelék tanyáján. Székely felszólította Biczókot, mondjon le minden funkciójáról, a szegedi napilap pedig kérjen bocsánatot a dóci polgároktól, mert hangulatot keltett, valótlanságokat állított és még jobban szembeállította a magyarsággal a cigányságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.