Kultúra

Örkényi egypercesek fotókba sűrítve + VIDEÓ, FOTÓK

Örkényi egypercesek fotókba sűrítve + VIDEÓ, FOTÓK

2011. április 7., csütörtök
Örkényi egypercesek fotókba sűrítve + VIDEÓ, FOTÓK

A világ, ahogy a (panoráma)fotós látja

Jótékonysági hangverseny a színházban, pusztító vihar nyomai a makói határban, a nyolcvanéves dóm, vagy a Szegedért Alapítvány idei fődíjasának, Bánki Horváth Bélának a fotója - aki ellátogat a Somogyi-könyvtár Internet-tér helyiségébe, Illés Tibor, portálunk fotós-újságírója képeivel és panorámaképeivel találkozhat május 31-ig. Az egybites és a több-bites generáció találkozásának lehetünk tanúi - fogalmazott a kiállítás csütörtöki megnyitóján Dusha Béla fotóművész, utalva az utóbbi idők digitális fejlődésére, ami jócskán nyomott hagyott a fotográfia területén. A mai korban e szakma kőbe vésett szabályai többé nem érvényesek, megnőtt a kísérletezési kedv. "Tibor új látásmódot tár elénk" - mutatott rá Dusha Béla. Ha nem elég jó a képed, nem voltál még elég közel a témádhoz - idézte fel Robert Capa szavait a fotóművész. "Tibornál pontosan ezt a közelséget látjuk, egy díjátadást, egy ketrecharcot, a hajléktalan szemében megcsillanó reményt - viszonylag kevés képben összesűrítve szegénységet, vagy épp boldogságot" - összegzett Dusha Béla.

Játsszon egy fotóért!

A kiállítás időtartama alatt egy online játékot indít a könyvtár, a Somogyi honlapján található totót kell kitölteni. A helyes megfejtők között kisorsolják a kiállításon látható fotók egyikét. (A nyertes a B/2-es méretű fotókból választhat.) A totó IDE kattintva is elérhető.
Schmidt Andrea, a Délmagyarország fotórovatának vezetője elmondta: Tibor megtalálta azokat a kockákat is, amelyek közvetítenek valamit. "A fotóriporternek azt kell éreznie, milyen a sors; és ő mit akar közvetíteni azáltal, hogy tükröt tart a világ elé" - fogalmazott a fotós. Hozzátette: a fotókon nagyon gyakran az ember áll a középpontban - a fotóriporter számára az első dolog, hogy mindig alázattal közelítsen az emberhez, vagy a mindenkori témájához. A fényképező mögött ott van a riporter, aki a képekkel valamit mondani akar. Egyúttal egy ilyen kiállítással a fotós kiad magából valamit, ezáltal megmutatja önmagát is. Illés Tibor bevallotta, nehéz volt a 13 fotó kiválasztása abból az irtózatos képtömegből, amely a fotóriporter napi munkája során keletkezik - átlagosan havonta 4-5 ezer kép. Már a könyvtár Internet Fiestájára is készített egy 2010-es válogatást, ez jelentett némi könnyebbséget a szelektálásban. Idei és tavalyi képek kaptak helyet a falakon, melyeket a fotós egyben felajánlott a Somogyi-könyvtár részére.

A téma bőrében

"Másként fényképezi az ember egy-egy politikus sajtótájékoztatóját, és másként például a vadaspark lakóit. Ha egy képet kellene kiemelni, igen nehéz lenne a választás, hiszen havonta több ezer képet 'lövünk', de mind közül persze a kiállításon látható 'Társak' című kép különösen kedves nekem, elsősorban a hangulata miatt" - tudtuk meg Tibortól. Az említett fotó a vadaspark Kárpát-medence bemutatójának avatóján készült. A farkaskifutóban történetesen az egyik gondozó hölgy is bent tartózkodott, a „vadak” pedig igen nagy szeretettel fordultak hozzá. "Ahogy ők ketten együtt ültek, mindkettejük szemében ugyanazt fedeztem fel, az egymás iránti tiszteletet és szeretetet. Persze ezt a képet is több tízből választottam ki, mert ilyenkor a fotós ujja mintegy 'ráragad' a gombra" - mesélte a fotós. Hitvallás, ars poetica? - kérdeztem. "Még a napi rutinmunkában is alázattal kell viseltetni a téma, a kép tárgya felé, szinte bele kell bújni a bőrébe, mert csak így lehet megérezni azt, amit magából meg akar mutatni, vagy épp el akar rejteni. Én a képeken keresztül próbálom mindazt elmondani, amit az újságíró a szöveggel, így minden egyes sorozat egy-egy kis örkényi egypercese az eseményeknek" - összegzett Tibor.

A fotós vágyálma

"Fotóztam már atomerőmű reaktor mellett, repülőgép ajtaján kilógva, barlangban két órán keresztül, a parlament üléstermében, vagy épp a pannonhalmi apátságban teljesen egyedül. A fent, a lent, a veszély, a nyüzsgés, az egyedüllét mind-mind szerepelt már a munkám során. Igazi vágyam mégis egy olyan fotóstúra, ahol kötöttségek nélkül normál és panorámaképekkel lehetne egy hatalmas virtuális túrát létrehozni" - mesél álmairól a fotós.

Az állatok nem hazudnak

Ha pedig kedvenc témák iránt kérdezzük a fényképezőgép mesterét, az állatok mellett teszi le a voksát. "Az állatok nem tudnak hazudni. Rengeteg emberi vonást ki lehet olvasni a róluk készült fotókból, de a csalás, az öncélú képmutatás, a hazugság náluk hiányzik a palettáról" - vallja Tibor. Ezen kívül azok a témák érdeklik, melyek nem kapnak elég publicitást, pedig rengeteg emberi erőfeszítés, akarat és jó szándék van bennük, csak épp nem elég bulvárosak, de az igazi való világ belőlük épül fel. "Én nem Nagy Testvérként, hanem kistesóként próbálom ezeket az embereket és történetüket megfigyelni" - teszi hozzá a fotós.

A világ panorámában

A megnyitón az érdeklődők az Internet-tér néhány gépén a gömbpanoráma-képekkel is próbát tehettek, melyeknél a gép segítségével a teljes megfotózott tér virtuálisan bejárható válik. A gömbpanoráma-készítés évtizedes tanulás, és állandó munka, fejlesztés eredménye - tudtuk meg Tibortól. "Ez a világ egy másfajta fotós szemlélete, hiszen itt nem síkban, hanem teljes egészében látható minden. A technikai lehetőségek megjelenésével nyílt ki ez a lehetőség, hiszen itt speciális állvány, optika és nem utolsó sorban nagyteljesítményű számítógépek kellenek a szép és egyedi végeredményhez. A korábbi, filmes korszakban ez elképzelhetetlen lett volna, de manapság egyre több ilyen képet készítenek. Itt nem a történetmesélés a cél, hanem a világ bemutatása olyan szemszögből, ahogy valóban látjuk, mintegy belehelyezve a kép szemlélőjét akár földrajzilag is messze lévő helyekbe" - magyarázta a technika lényegét Illés Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.