Sport

Kajak-kenu: az állam a sportág mögött áll

Kajak-kenu: az állam a sportág mögött áll

2011. április 1., péntek
Kajak-kenu: az állam a sportág mögött áll

Szeged a magyar sportélet egyik fő bázisa. Nagyban köszönhető ez a kajak-kenu sport képviselőinek, akik hatalmas sikereikkel évről-évre több ezer embert vonzanak a Tisza-parti városba. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportért felelős államtitkára bízik benne, hogy az állami támogatásból megújuló Maty-éri olimpiai központ az idén is megfelelő otthona lesz a MOL olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak.

– Magyarország számára mindig is rendkívüli presztízzsel bír a hazai világversenyek megrendezése. A magyar sportélet számára milyen értékeket adhat, a jövőre nézve milyen értékeket teremthet az idei szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság?

– A kormánynak az a szándéka, hogy hazánk minél több kiemelkedő jelentőségű, színvonalas nemzetközi sporteseménynek adjon otthont. Az utóbbi 15 évben a kajak-kenu a legeredményesebb magyar sportág, amelynek kiemelkedő sportolói remek példát mutatnak a fiatal generációknak, minél több embert megnyerve a sportnak, az egészséges életmódnak. Bízunk benne, hogy a közelmúlt olimpiáinak legsikeresebb versenyzői idén is szép sikereket érnek el, és ismét együtt ünnepelhetnek a magyar szurkolókkal. A rendezés elnyerése jelentős nemzetközi sportdiplomáciai siker, ami egyúttal Magyarország ismertségét is növeli, hiszen a világbajnokságon kilencven ország mintegy kétezer képviselővel vesz részt, és 20-25 ország veszi át az esemény tv-közvetítését.

– Az állami támogatások alapján a sportág kiemelt figyelmet kap a kormányzat részéről, több területen is segítik a világbajnokság sikeres megrendezését. Miért tartják fontosnak, hogy a kajak-kenu mellé álljanak?

– A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az 1998-os és 2006-os világbajnokság, valamint a Világkupa futamok sikeres megrendezésével bizonyította, hogy a magas szintű nemzetközi követelményeknek is megfelelve képes lebonyolítani egy világeseményt. A 2006-os vb népszerűsége, ötvenezer szurkolóval a helyszínen, több mint hétszáz ezer nézővel a tv képernyői előtt, valamint nem utolsó sorban a kiváló eredményekkel mind azt bizonyítják, hogy érdemes a kajak-kenu sportág mellé állni. Fontos továbbá azért is, mert a vb-nek önmagán túlmutató jelentősége is van: Szegeden keresztül vezet az út a 2012-es londoni olimpiára.

– A kormány kiemelt támogatásával megújuló Maty-éri létesítmény lehetővé teszi, hogy a jövőben több kiemelkedő nemzetközi verseny, sőt parasport esemény otthona legyen a szegedi központ. Hogyan szeretnék hasznosítani a Maty-éri létesítményt?

– A kormány az esemény rendezéséhez biztosított kiemelkedő anyagi támogatáson kívül a szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ fejlesztésére az elmúlt időszakhoz képest szintén egyedülálló, 450 millió forint összeget fordít annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára is biztosított legyen a versenyzés lehetősége, illetve méltó körülmények fogadják a sportolókat. Ezen fejlesztéseknek köszönhetően a Maty-éri létesítmény a jövőben sokkal jobban hasznosítható, szélesebb körben és jobb minőségben lesz használható, és nem csak szezonálisan. Ennek én különösen örülök, hiszen magam is Szegeden nőttem fel, és hiszem, hogy a napfény városa egy korszerű olimpiai központtal sok sportolót vonzhat majd a jövőben.

– Mit vár a magyar versenyzőktől az idei világbajnokságon, és hány aranyérmet remél kajakosainktól és kenusainktól a londoni olimpián? Ön szerint az úszók vagy a kajakosok, kenusok szereznek-e több aranyérmet Londonban?

– Bízom benne, hogy a kajakosaink és kenusaink hozzák a közelmúltban folyamatosan mutatott kiemelkedő formájukat, és nem adják alább a tavalyi világbajnoki, illetve a pekingi olimpiai sikereknél. Számszerű elvárásom természetesen nincs, hiszen egykori sportolóként én nagyon jól tudom, hogy valamennyi aranyérem, vagy akár egy helyezés mögött rengeteg munka áll, így minden egyes érmet nagyon kell becsülni. Azt pedig szívből remélem, hogy a két sikersportágunk sok örömet fog okozni nekünk Londonban, és valamennyi sportolónk eléri a maga elé tűzött céljait, ami az érmek számában is minden bizonnyal meg fog mutatkozni.

– Van kedvenc szakága vagy versenyzője a kajak-kenu sportból?

– 1996-ban, amikor Atlantában olimpiai bajnok lettem, a lelátón szurkolt nekem

Kovács Kati

, ami nagyon jó érzéssel töltött el. Bár akkor ő még csak tartalékként jött az olimpiára, Sydneyben, a csapathajóban már ő is megismerhette az érzést, amiről Atlantában mesélhettem neki. Hiszem, hogy Kati Londonban is éremesélyes lehet. De mindenképp meg kell említenem Csipes Tamarát is, aki - mint ismeretes - az olimpiai- és nyolcszoros világbajnok

Csipes Ferenc

lányaként, tavaly, két világbajnoki címet is begyűjtött. A Maty-éren tőle is szép eredményeket várhatunk majd, de véleményem szerint a 2012-es olimpiának is nagy esélyese lehet. Számos nevet sorolhatnék még

Janics Natasától Vajda Attiláig

, hiszen a kajak-kenu kimagasló sportteljesítményt nyújtó versenyzőkkel büszkélkedik. Azonban úgy hiszem, a sportág kedvelői velem együtt a nemzetközi megmérettetéseken valamennyi sportolónknak szurkolnak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.