Bulvár

Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat

Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat

2011. április 4., hétfő
Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat

Fokozott közúti ellenőrzésekre számíthatnak a kerékpárosok egészen április 26-áig. A rendőrség akciójának hátterében szomorú statisztikai adatok állnak, hiszen hiába tartott több preventív akciót a rendőrség az elmúlt évben is, növekedett a kerékpáros balesetek száma 2009-hez képest. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a biciklisek nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal sem, illetve számos esetben ittasan okozói vagy elszenvedői a baleseteknek.

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került, ugyanis magasa a kerékpáros balesetek aránya. Tavaly Csongrád megyében 238 kerékpárost is érintő baleset volt, s ebből 120 esetben a biciklis volt az okozó – mondta el

Vad Róbert

rendőr százados, a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára a rendőrségi akció kapcsán. Hozzátette: növekedés figyelhető meg ezen a téren, hiszen 2009-ben 114 olyan baleset volt megyénkben, melyet biciklis okozott. Tapasztalataik szerint olyan általános szabállyal sincsenek tisztában, vagy figyelmen kívül hagyják a biciklisek, hogy például a zebrán át kell tolniuk a kerékpárjukat. A megfelelő világítás is sok kerékpárról hiányzik, illetve a lakott területen kívül kerekezők közül sokan nem hordanak láthatósági mellényt, pedig kötelező lenne az esti szürkülettől hajnalig. Az is sokuk számára ismeretlen, vagy szintén „csak” megfeledkeznek róla, hogy ittasan sem lehet drótszamárra ülni. Vad Róbert hangsúlyozta, hogy 8 ezrelékes alkoholszint fölött akár százezer forintos bírság is kiszabható, az alatt pedig harmincezer forint a bírság maximuma. A rendőrségi akciót beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek számát szeretnék csökkenteni, ezért is tart a rendőrség április 26-áig fokozott közúti ellenőrzést.

Mi is kell a drótszamárra?

A kerékpárok kötelező felszerelései között a rendelet könnyen kezelhető, megbízható kormányt ír elő, tovább két, egymástól függetlenül működtethető féket. Fontos tudni, hogy az előírások szerint csak csengő lehet a hangjelző, vagyis a különböző dudák vagy kürtök szabálytalanok. A bicikliken elől fehér vagy kadmiumsárga lámpának kell lennie, hátul pedig pirosnak. Ezen felül a kerékpárok hátuljára piros színű prizmát is el kell helyezni, ami nem lehet háromszög alakú. Borostyánsárga prizmát pedig legalább az első kerékre is kell szerelni, melynek mindkét oldala fényvisszaverő. További információkért kattintson

IDE

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.