Közélet

Tervpályázatot írtak ki a volt gázgyár területére

Tervpályázatot írtak ki a volt gázgyár területére

2011. március 16., szerda
Tervpályázatot írtak ki a volt gázgyár területére

EUROPAN 11: A területek és életmódok összhangja

Az EUROPAN Magyarország Titkárság az EUROPAN Európai Titkárságával, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és az EDF Démász támogatásával meghirdette az EUROPAN 11 nemzetközi építészeti- és városépítészeti tervpályázatot a szegedi EDF DÉMÁSZ Erőmű terület (Kossuth Lajos sugárút-Damjanich utca) hasznosítására. Az EUROPAN tervpályázat Európa 40 év alatti építészeinek legnépszerűbb tervpályázati rendszere, amelyben azonos feltételek mellett 49 különböző helyszínre – és közöttük a szegedi helyszínre – pályázhatnak fiatal építészek. A pályázatra 2011. június 10-ig, 100 Euro megfizetésével lehet regisztrálni, és a terület helyszíni bejárására április 9-én kerül majd sor. A tervpályázatokat június 30-ig, angolul kell benyújtani, melyeket nemzetközi zsűri bírál el, az eredményhirdetésre pedig 2011. december 15-én kerül sor. A pályázati kiírás ITT olvasható.

Új elképzelések a régi gázgyárban

Az EDF DÉMÁSZ tulajdonában lévő 2,6 hektáros telephely működése 2009-ben szűnt meg. A funkcionális átalakulás előtt álló területet a város és a tulajdonos együttműködésével szeretnék újrahasznosítani és Szegedbe integrálni. Feltételként jelölték meg a pályázatban az épületállomány egy részének megtartását és hasznosítását, míg a szükséges bontások után egy teljesen új térbeli és funkcionális rendszer kialakítását, melyben nagy hangsúlyt kap a leendő közterek rendszere és az iroda, szabadidős, szálláshely, lakó, kereskedelmi és kulturális funkciók változatossága. A közösségi élet egy új központjává szeretnék a területet fejleszteni minőségi közterekkel, mind a szomszédos lakóterületek, mind a város nagyszámú oktatáshoz kötődő fiatal lakossága számára.

EUROPAN pályázatok

Az EUROPAN célja az, hogy támogassa a kontinens fiatal építészeit abban, hogy módjuk legyen elképzeléseik terjesztésére, ötleteik megvalósítására olyan stratégiai területeken, melyeket az önkormányzatok, illetve különféle a programmal kapcsolatba kerülő fejlesztő cégek jelölnek ki városaikban. A tervpályázat célja ugyanakkor az is, hogy kapcsolatot teremtsen az építészeti és városépítészeti léptékek között, melynek megfelelően külön munkarészekben kell foglalkozni a városi kontextus értelmezésével és az építészeti beavatkozás közvetlen környezetével is. A pályázatról részletesen az EUROPEAN 11 weboldalán lehet olvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.