Közélet

Szombaton helyreállhat a japán atomerőmű áramellátása

Szombaton helyreállhat a japán atomerőmű áramellátása

2011. március 19., szombat
Szombaton helyreállhat a japán atomerőmű áramellátása

A japán mérnököknek sikerült kiépíteniük egy elektromos vezetéket a fukusimai atomerőműhöz, s még szombaton négy reaktornál akarják helyreállítani az áramszolgáltatást - közölte a szigetország atombiztonsági ügynöksége.

A vezetéket csatlakoztatták a Fukusima-1 erőmű áramfogadó pontjához. Innen elsőként a kettes reaktorhoz akarják eljuttatni az áramot: az indoklás szerint azért, mert a négy legveszélyeztetettebb reaktor közül ez szenvedte a legkisebb károkat. Az erőmű üzemeltetője, a Tepco szerint ehhez még 1,5 kilométernyi vezetéket kell lefektetni. S ezt követné még szombaton az egyes, az ötös és a hatos reaktor áramellátásának biztosítása. Vasárnapra maradna a legnagyobb károkat szenvedett két reaktor, a hármas és a négyes csatlakoztatása a hálózathoz. Az áramszolgáltatás helyreállítása azért lenne kulcsfontosságú, mert így megpróbálhatnák beindítani a reaktorok, illetve a használt fűtőrudakat tartalmazó pihentető medencék vízellátásában (s így a hűtésében) kulcsszerepet játszó szivattyúkat. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a múlt pénteki földrengés, illetve az azóta történt erőművi robbanások nem tették-e eleve tönkre a szivattyúkat. Mindenesetre az ötös és a hatos reaktoroknál (ezek a négy másiktól egy kicsit távolabb állnak, s viszonylag kevés kárt szenvedtek) az atombiztonsági ügynökség közlése szerint dízelgenerátorokkal sikerül működtetni a hűtőszivattyúkat. Ennek ellenére a szakértők e két reaktornál is tartanak az esetleges hidrogénrobbanásoktól, s ennek megakadályozására a két épület tetején szellőzőlyukakat fúrtak. Szombaton a japán rendőrség újabb adatsort hozott nyilvánosságra a földrengés, illetve az azt követő cunami áldozatairól. Eszerint legalább 7197-en haltak meg, míg az eltűntek száma 10 ezer 905. A halottak száma immár meghaladja az 1995-ös kobei földrengés hasonló adatát: akkor 6434 ember vesztette életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.