Közélet

Nincs sugárzásveszély Magyarországon

Nincs sugárzásveszély Magyarországon

2011. március 14., hétfő
Nincs sugárzásveszély Magyarországon

Nem jelent veszélyt Magyarországra a Fukusimai atomerőműben történt robbanás. A Japán földrengéssorozatot követően hazánkban nem változott a sugárzás mértéke, a katasztrófavédelem azonban folyamatos készenlétben van - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A szervezet közleménye alapján a Japánban bekövetkezett földrengés "nagyon alacsony valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra", a katasztrófavédelem azonban folyamatos méréseket végez, melynek eredményei rendszeresen felkerülnek az OKF honlapjára. Magyarországon mintegy 150 radiológiai mérőállomás kíséri figyelemmel a sugárzás mértékét: a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. együttes munkájával követik figyelemmel az eseményeket. A természetes háttérsugárzás mértéke hazánkban 60-160 nanoszívert per óra (nSv/h). Amennyiben ez eléri a 250 nSv/h mértéket, az állomás automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba, hogy a katasztrófavédelem munkatársai megtehessék a szükséges lépéseket. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) az azonnali nemzetközi segítségnyújtás elősegítése érdekében már korábban létrehozta a Response Assistance Network (RANET) elnevezésű adatbázisát. "Ez tartalmazza a tagállamok által felajánlott nemzeti kapacitásokat (eszközök, szakértők), amelyekkel egy balesetet szenvedett államtól érkező felkérés esetén segíteni tudnak" - írta az OKF. Az egyezmény keretein belül Magyarország is felajánlotta segítségét Japánnak a károk helyreállítására. Az OKF hét monitorozó egységet, összesen 16 embert küldene a térségbe a sugárveszély felderítésére és elhárítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.