Közélet

Nehézkes az Európai Szolidaritási Alap mozgósítása

Nehézkes az Európai Szolidaritási Alap mozgósítása

2011. március 16., szerda
Nehézkes az Európai Szolidaritási Alap mozgósítása

Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a 2011-es európai uniós költségvetés módosításáról tárgyalt mai ülésén. A módosítás alapján az uniós büdzsé 182 millió eurót juttatna a tavaly május-júniusi esőzések okozta árvizek által sújtott közép-kelet európai országoknak a bekövetkezett károk enyhítésére. Magyarország a károkkal arányosan 22 millió eurót kaphat, ami 6 milliárd forintnak megfelelő összeg - tájékoztat Surján László EP-képviselő sajtóközleménye.

Surján László

kereszténydemokrata képviselő a vitában egyetlen magyar felszólalóként állt ki a 22 millió eurós támogatás mielőbbi átcsoportosítása mellett. A politikus emlékeztetett, hogy a magyar néppárti képviselők már az ügyvezető Bajnai-kormányt is sürgették, hogy hazánk mielőbb nyújtsa be kérelmét az Európai Szolidaritási Alap forrásainak mozgósítására, ezt azonban csak az új kormány tette meg. A beadványt így az Európai Bizottság csak a többi árvíz sújtotta ország kérelmével együtt bírálta el, és 2011. januárban továbbította azt döntésre a költségvetési hatóságoknak. "A források mozgósításáról a magyar elnökség munkájának köszönhetően a tanács már meghozta döntését, és akár azonnal a tagállamok rendelkezésére bocsátaná a 182 millió eurós támogatást. Ehhez azonban még szükség van az Európai Parlament jóváhagyására is. A magyar néppárti képviselők reményei szerint ez a döntés már az április eleji plenáris ülésen megszülethet" - emelte ki Surján László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.