Közélet

Kövér határon túli képviselőket is delegáltatna a parlamentbe

Kövér határon túli képviselőket is delegáltatna a parlamentbe

2011. március 14., hétfő
Kövér határon túli képviselőket is delegáltatna a parlamentbe

Kövér László szerint az új alkotmány egyes kérdéseiről még nem döntöttek, azokról a kormánypárti frakciókon belül is lesznek viták. Az Országgyűlés elnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című vasárnapi műsorában a határon túli magyarok választójogával kapcsolatban azt mondta: számára szimpatikusabb megoldás lenne, ha saját képviselőket delegálnának a magyar parlamentbe.

A házelnök kiemelte: a két alternatíva közül, miszerint vagy csak pártlistára adhassanak le voksot azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük, vagy saját képviselőket delegáljanak, neki az utóbbi a szimpatikusabb. Ezzel a módszerrel nem "engednék be" a magyar belpolitikába a nem magyarországi lakhellyel rendelkező külhoni magyarokat - tette hozzá. Kifejtette: mind a két elképzelés mellett és ellen vannak komoly érvek, de az első, a listás szavazásról szóló verzió azt a látszatot keltené, mintha a kormányoldalnak az lenne a fontos, hogy a magyar belpolitikát a határon túl élő magyarok szavazataikkal döntsék el. Hozzátette: meg is vádolják ezzel a Fideszt a baloldalról. A második elképzelésben számára az a szimpatikus, hogy a közösségek a maguk sajátos képviseletét tudnák megteremteni a magyar parlamentben.

Kövér László

kiemelte: az új alkotmányban megszűnik a diszkrimináció, hogy aki nem rendelkezik állandó lakhellyel Magyarországon, azt kirekesztik a választójogból. Ezt a passzust eltörli az alkotmány, és ez automatikusan azt jelenti: akinek nincs állandó lakhelye Magyarországon, de magyar állampolgár, részt vehet majd valamilyen formában magyar választásokon. A házelnök hangsúlyozta, a magyarországi kisebbségeknek is lesz parlamenti képviseletük, megoldják ezt a kérdést. Úgy vélekedett: a határon kívül és belül élő kisebbségek parlamenti képviseletének estében az unióban, vagy a szomszédos országokban már alkalmazott modellt vesznek majd alapul.

Kállai Ernő

pénteki nyilatkozatára is reagált a házelnök. A kisebbségi ombudsman "pofátlanságnak" nevezte, hogy az új alaptörvényből a jogalkotók kihagynák az elmúlt két évtizedben már megszerzett kisebbségi jogokat; ha ez megtörténik, akkor szerinte a kormányzat kisebbségi és nemzetpolitikája hiteltelenné válhat. Kövér László azt mondta: nem szívesen használná a biztosra azt a megfogalmazást, amelyet ő "meg merészelt magának engedni". Annyit üzenne neki, hogy Kállai Ernő az Országgyűlés biztosa, kéretik "kellő tisztelettel" viselkedni. Szerinte az új alkotmányból nem következik leértékelés. Arról van szó - fűzte hozzá -, hogy egy hivatalba rendezik a tevékenységeket, egy biztos lesz, és lesznek helyettesei, köztük Kállai Ernő, aki továbbra is foglalkozhat a területével, amíg hivatali ideje tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.