Írjon nekünk

Közélet

Kalmár: Történelmi mozzanat részesei vagyunk

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslatot a keddi ülésnapon ismertette a parlamentben a kormány. Ezzel megkezdődött az alkotmányozás több mint negyvenórásra tervezett összevont általános vitája. Az első nap eseményeiről, a parlamenti hangulatról Kalmár Ferencet, a KDNP országgyűlési képviselőjét kérdeztük.

„A keddi parlamenti ülésszakon gőzerővel dolgoztak a bizottságok, nekem két ülésem volt, délelőtt a külügyi, délután a nemzeti összetartozás bizottságának tárgyalásain vettem részt. A két megbeszélés között volt módom figyelni az alkotmányozás első napjának vitáit” – mondta el portálunknak a KDNP országgyűlési képviselője, aki szerint kimondottan meglepte az alpári hangnem, amit az ellenzék részéről Vona Gábor ütött meg néha, a képviselő szerint ez a stílus nem való a parlamentbe. „Megvannak azok a témakörök, amiket egyes napokon érintünk az alkotmányozás parlamenti vitasorozatában, én pénteken a nemzetpolitika, külpolitika vonatkozásaival kapcsolatban fogok majd felszólalni” – fűzte hozzá.
Kalmár Ferenc szerint a hangulat olyan, mint általában egy parlamenti munkanapon, bár a légkörben érezhető, hogy történelmi mozzanatnak a részesei a képviselők. „Aki felelősséggel gondolkodik, az belátta ezt. Én magam megtiszteltetésnek veszem, amit a Jobbik kifogásolt, hogy azoknak a neve, akik megszavazzák az alkotmányt, ott lesz az alaptörvény végén felsorolva. Az alaptörvény megalkotása egyébként beleillik abba a vonulatba, amit az új kormány elindított a kettős állampolgárság és a trianoni emléknap kérdésében. E törvénykezések mutatják többek között azt, hogy a nemzetpolitikával komolyan foglalkozik a kormány” – fogalmazott hozzátéve, hogy épp ezért az MSZP és az LMP távolmaradása egy meggondolatlan lépés, habár ellenzéki viselkedésként értelmezhető. „Ettől a mozzanattól és a hozzá kapcsolódó kampányuktól politikai tőkét várnak ezek az ellenzéki pártok, jelen esetben szavazói bázisuk gyarapodását. Nem vagyok biztos abban, hogy jól gondolkoznak, mindenesetre külföld felé nincs ennek túl jó visszhangja. Bár úgy gondolom, hogy azon szavazók felé sincs, akik megadták a Fidesz-KDNP-nek a jogosítványt, hogy alkotmányozhasson. Ezzel kapcsolatban hozzátenném, nem igaz, hogy a szavazók nem tudták, hogy ez megtörténhet, hiszen a szocialisták a kampányban végig azzal riogatták a lakosságot, hogy milyen baj lehet abból, ha a Fidesz győz, mert alkotmányozni fog. Ennek ellenére megkapta a kétharmados bizalmat a Fidesz-KDNP koalíció” – emelte ki a politikus, aki kifejtette, hogy az új alaptörvény megalkotása egy teljesen normális folyamat, hiszen talán nekünk van egyedül diktatúrában, a Rákosi-érában született alkotmányunk az EU-ban. Az alkotmányozás tehát szükségszerű, lehet hozzá módosító indítványokat benyújtani, vitatkozni kell róla, de megkerülhetetlen, aki ebben nem vesz részt, az felelőtlen és pusztán politikai haszonszerzés okán megtagad egy demokratikus folyamatot.

Közélet

Várhatóan elmarad a Borfesztivál és a Hidivásár is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Botka László a városi televíziónak nyilatkozva azt mondta: nem valószínű, hogy idén megrendezik az egyik legnépszerűbb szegedi rendezvényt a veszélyhelyzet miatt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Jó hír a diákoknak: nem lesz hosszabb a tanév

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Elhalasztják a minősítéseket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Csaknem 10 ezer önkéntes tűzoltó is segíti a védekezést

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több ezer munkaórával közreműködnek a fertőtlenítési, lakossági-ellátási és tájékoztatási, anyag-eszköz szállítási munkákban.

Tovább olvasom

Aktuál