Közélet

Hódmezővásárhely évek óta segíti a munkahelyteremtést

Hódmezővásárhely évek óta segíti a munkahelyteremtést

2011. március 11., péntek
Hódmezővásárhely évek óta segíti a munkahelyteremtést

Hódmezővásárhely már évek óta segíti a munkahelyteremtést és megtartást - mondta Kószó Péter alpolgármester a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatójával, Nagy Ágnessel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken a dél-alföldi városban.

Az alpolgármester felidézte: 2007-ben Hódmezővásárhely egy új munkahelyteremtő támogatást hozott létre, és minden egyes vállalkozás számára, amely munkahelyeket teremtett, vissza nem térítendő támogatásként 500 ezer forintot adott. Ezek mikro-, kis és középvállalkozások, szövetkezetek, egyéni vállalkozások és családi gazdaságok lehettek. Az elmúlt évek eredményeként 554 új álláshely jött létre, 135 vállalkozásnál. Ez 2008-ban kiegészült egy munkahely megtartó támogatással, melynek segítségével 493 állást tudtak megtartani. A két program során mintegy 400 millió forintot fordítottak a foglalkoztatásra. A 2009-ben indult közfoglalkoztatási program során a városban havi 3-400 fő számára tudtak munkalehetőséget biztosítani. Az idén februárban mintegy 4.000 fő volt a térség álláskereső állománya. Ez 184 fővel volt kevesebb az előző havinál, ami 4,4 százalékos csökkenés, és 282 fővel, azaz 6,5 százalékkal kevesebb a 2010-es hasonló időszakhoz képest.

Nagy Ágnes

elmondta, a munkahelyteremtés támogatására országosan rendelkezésre álló 5 milliárd forintos összeg két és félszerese a tavaly rendelkezésre álló keretnek, s a támogatás filozófiája is eltér a korábbitól. A cégek a korábbiaktól eltérően nem járuléktámogatást kapnak, a pályázat célja, hogy a beruházások, eszközvásárlások segítésével versenyképessé tegye a legtöbb munkavállalót foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Hozzátette: a március 31-ig pályázható vissza nem térítendő támogatás alapösszege új foglalkoztatottként 1,2 millió forint. Amennyiben a vállalkozás regisztrált álláskeresőt alkalmaz, a támogatás 500 ezer forinttal emelkedik. Hátrányos helyzetű régiókban működő cég esetében további támogatásra is lehetőség van, s ha roma álláskeresőt vesz fel a vállalkozás az igényelhető összeg maximuma 2,2 millió forint lehet. Az igazgató közölte, lényegesen csökkentek a pályázati eljárással kapcsolatos adminisztrációs terhek és egyszerűbb lett a fedezet biztosítása is. A pályázati forrást a cégek építési beruházásra, új gépek berendezések, immateriális javak – például szabadalom - vásárlására is fordíthatják, s az a beruházás teljes költségének 70 százalékát is elérheti a támogatás, tudatta a szakember. Hozzátette: a pályázatokat legkésőbb május 23-ig elbírálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.