Egészség

Ha a vesénkbe látnánk... + VIDEÓ

Ha a vesénkbe látnánk... + VIDEÓ

2011. március 12., szombat
Ha a vesénkbe látnánk... + VIDEÓ

Hat éve minden március második csütörtökjén rendezik meg a Vese Világnapot a Nemzetközi Nephrológiai Társaság kezdeményezésére. Idén március 10-én szerveztek akciót a fővárosban, és egy felhívókörút indult - idén először -, hogy több vidéki város lakosaiban is tudatosítsák a vesebetegségek korai felismerésének fontosságát.

Debrecen, Miskolc, Budapest, Szeged, Szolnok és végül most vasárnap: Győr. Ezekben a városokban szeretnék a vesével foglalkozó szakemberek felhívni az emberek figyelmét, hogy világszerte immár 600 millió embernek - nagyjából 10- ből 1 felnőttnek - valamilyen formában már károsodott a veséje. Minden évben milliók korai halálozásához vezet a krónikus vesebetegség két legsúlyosabb szövődménye, a szívroham és az agyvérzés.

Ha nem teszi a dolgát

Szegeden a Plázában pénteken

Ondrik Zoltán

, az I. sz. Belgyógyászati Klinika Dialízis Központjának orvosigazgatója tartott sajtótájékoztatót. Hazánkban több mint 500 ezer ember szenved valamilyen vesebetegségben. Ondrik Zoltán kiemelte: fokozatosan nő a betegek száma, elsősorban a cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás következtében alakul ki gyakran vesekárosodás. Az ilyen betegségekben szenvedők élete ugyanis a jóléti társadalmakban kitolódott, így 15-20 év után jelentkezhetnek veseproblémák. A vese fő funkciója a vízoldékony méreganyagok kiürítése a vérből - magyarázta a főorvos. Ha ez nem történik meg, akkor felszaporodnak a káros anyagok, és a vérrel minden szervhez eljutnak, érelmeszesedést, valamint szív-, agy-, illetve központi idegrendszeri problémákat okozva.

Megint az a fránya bagó...

Hogyan kerülhetjük el a vesekárosodást? - hangzik a logikus kérdés. "Fejezzük be a dohányzást" - kezdi sorolni a főorvos a lehetséges megelőzési módokat. A cigaretta elhagyása közvetett úton javítja a vénák állapotát. Magas vérnyomással, illetve cukorbetegséggel küzdő pácienseknél rendszeresen szűrni kell a vesét. Fontos az is, hogy e két komoly betegség "gyógymódjait" tartsuk be, a vérnyomás maradjon 140/90 Hgmm alatt, a cukorbetegek pedig tartsák be a diétájukat, hogy célértéken maradhasson a cukorértékük. Csökkentsük a sófogyasztást! - javasolja Ondrik Zoltán. Magyarországon 10 grammot fogyaszt egy ember naponta, a normális 3 gramm helyett. A sportolás és mozgás minden megelőzésben fontos szerepet játszik, a túlsúly, az elhízás pedig a veséknek is ellensége.

Szegedi helyzetkép

Érdekesség: három dializáló állomás kivételével a maradék 50 három nagyvállalálat kezében van, tehát az egészségügy e területe privatizált. Ennek az a magyarázata, hogy a '90-es évek elején, a rendszerváltás után a magyar államnak nem volt sem megfelelő eszközparkja, sem pénze ilyen központok kialakítására. A privatizáció több előnnyel járt, világszintű technika került az országra, és számos orvost és nővért foglalkoztattak a privát cégek. Ma egyébként a művesekezelést alkalmanként 21-22 ezer forinttal támogatja az OEP.

Magyarországon 53 dializáló állomás működik. Minden transzplantációra alkalmas betegnek el kell jutnia a várólistára. A dializált betegek éves halandósága 10 százalék. Szegeden ezret meghaladó azoknak a száma, akik valamilyen rendszeres nephrológiai problémával küzdenek, és 120 krónikus vesebeteget tartanak nyilván. Csongrád megyében még két dialízisállomás működik, Hódmezővásárhelyen és Szentesen, ők 80-90 beteget látnak el. A megye egyébként a belgyógyászati jellegű vesebeteg száma alapján a középmezőnyben áll. Fontos a vesékre való odafigyelés, annál is inkább, hiszen hosszú ideig panaszmentesek a vesével összefüggő problémák - összegzett Ondrik Zoltán. Becslések szerint egyébként 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége. A hajlamosító és kockázati tényezők korai felismerésével azonban megelőzhető a krónikus veseelégtelenség. Így csökkenthetők az egyéb szövődmények, és drámai mértékben csökkenthető lenne a vese- és szív-érrendszeri betegségekből adódó halálozás, illetve a rokkantság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.