Közélet

Április végére elkészülhet a bajba jutott adósokat megsegítő program

Április végére elkészülhet a bajba jutott adósokat megsegítő program

2011. március 26., szombat
Április végére elkészülhet a bajba jutott adósokat megsegítő program

Április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot - írta szombati számában a Magyar Nemzet Gyuris Dánielre, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagjára hivatkozva. Szerinte a bajba jutott adósok problémáját elsősorban egymás közt kell megoldaniuk a bankoknak és az ügyfeleknek, az államnak ehhez a kereteket kell megteremtenie. A szakember szerint a fizetésképtelen adósok legnagyobb része nincs kilátástalan helyzetben, ha jó áron el tudja adni a lakását, vissza tudja fizetni a tartozását, és egy olcsóbb lakásba költözhet. Ehhez azonban az kell, hogy ezek az adósok valóban jó áron adhassanak túl az ingatlanokon.

Amennyiben az állam öt évre két-három százalékos kamattámogatást adna azokra a hitelekre, amelyekből a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjait veszik meg a magánszemélyek, könnyebben és jobb áron találhatnának gazdára ezek a lakások.

Gyuris Dániel

a lapnak elmondta: olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a svájci frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki a bankok. Ebben az esetben az ügyfél számláján tartozás keletkezik, hiszen kevesebbet fizetett, mint a valós árfolyamból következett volna, ám ez az adósság szerencsés esetben akár magától el is párologhat. A tartozás - a lap szerint - azokban a hónapokban kophat el, amikor a forint különlegesen erős a frankkal szemben. Ilyenkor ugyanis szintén egy alsó határig követi a törlesztőrészlet az erősödést, egy bizonyos pontnál lejjebb azonban nem mehet. Mivel ezekben a hónapokban valamivel többet fizet az adós, mint amennyit kellene, ez a többlet csökkenti a gyenge forint miatt felgyűlt tartozást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.