Gazdaság

Új törvény a génbankhálózat megújulására

Új törvény a génbankhálózat megújulására

2011. február 25., péntek
Új törvény a génbankhálózat megújulására

Májusra elkészül az agrárvidék-orientációs törvény, amely meghatározza az ország terményfajtáinak génbank-stratégiáját is, és védelmet biztosít, gátakat szab a multinacionális tőke által előnyben részesített tájidegen növények térnyerésére – mondta el Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a „Tegyünk a sokszínűségért” elnevezésű programsorozat pénteki konferenciáján.

Hatodik alkalommal rendezték meg az európai agrobiodiverzitási fórumot, aminek idén Szeged városa adott otthont. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban február 25-én és 26-án szakmai napok keretében találkoztak európai gazdálkodói csoportok és civil szervezetek, amelyek az agrobiodiverzitással, mezőgazdasági növények sokféleségével foglalkoznak. A szegedi szakmai napokat a Védegylet és az ESSRG közösen szervezte meg. A pénteki konferencia megnyitójára érkezett az államtitkár, aki beszédében kifejtette, hogy az agrárvilágban két érdek működik. Egyrészről az extraprofitra hajtó multinacionális tőke, másrészről a helyi közösségek, akik a sokszínűséget tartják fenn, a tájjelleget őrzik terményeik fajtáiban. Akkor válik a helyzet katasztrofálissá, ha az állam a multinacionális érdekek mellé helyezi a voksát. A helyi közösségek érdeke a biológiai sokszínűséghez való hozzáférés, a globális nagytőke érdeke pedig azok kisajátítása. Az államnak ez utóbbit meg kell akadályozni, ebben a kérdésben ökoszociális államra van szükség, aki megállapítja a kereteket, gátakat szab, jogszabályokat alkot. Ehhez át kell alakítani az intézményrendszert és újra kell szervezni a génbankhálózatot. „Ez utóbbi stratégiai jelentőségű lépés lesz” – jelentette ki

Ángyán József

. „Májusra elkészül az agrárvidék-orientációs törvény, amely a fent megfogalmazott célok megvalósításának ad lehetőségeket. Szeretnék a szakmai szimpózium eredményeiről is értesítést kapni, hogy felhasználhassuk a törvényalkotói munka során azokat” – tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.