Egyetem

Orvosi műtéteket segíthet a 3D-technológia

Orvosi műtéteket segíthet a 3D-technológia

2011. február 2., szerda
Orvosi műtéteket segíthet a 3D-technológia

A szemüveg nélküli 3D-fejlesztő iPONT szegedi kutató-fejlesztőjének ítélték oda a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának (KEPAF) idei díját. Domokos Csaba cikke a 3D-technológiával támogatott műtétekben jelenthet előrelépést.

Az iPONT fejlesztője,

Domokos Csaba

nyerte a fiatal kutatók számára a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társasága által kiírt Kuba Attila díjat, amelyet a KEPAF konferenciáján január 27-én vehetett át. Domokos Csaba díjnyertes cikke a törött csontok helyreállításában hozhat komoly előrelépést.

Újfajta 3D képalkotás segítheti az orvosi műtéteket

Jelenleg az orvosok sokszor dolgoznak 3D-s CT képeken, így az egyes részeket a 3D-s térben kell mozgatni, mely drága 3D-s eszközöket, illetve sok manuális munkát igényel. A kutató által javasolt újfajta technológiának köszönhetően a törött csont helyreállítása időben jelentősen lerövidülhet, segítve a műtéti beavatkozásokat. "A 3D-képalkotás nagy mértékben segítheti az orvostudományt és a műtéti beavatkozásokat" - mondta Domokos Csaba. "Az új módszer segítségével precízebben és olcsóbban végrehajthatóvá válik az operációk egy része". Az iPONT International Kft. fejlesztője hozzátette: éveken belül egyre elterjedtebb lesz a 3D technológia használata az orvostudomány mellett más tudományágakban is.

Az iPONT International

A vállalatmenedzsment szoftverekre specializálódott iPONT 2003-ban alakult, 2007 óta foglalkozik három dimenziós képalkotással. A hazai tulajdonú vállalat jelenleg 40 alkalmazottal fejleszti a világon egyedülálló 3D-platformját. Az alkalmazás a német partnervállalat által fejlesztett képernyővel együtt olyan három dimenziós képet képes alkotni, amely - eltérően a nagy elektronikai gyártók hasonló termékeitől - 3D-szemüveg nélkül is térhatású élményt biztosít. A vállalat fejlesztését 2009-ben TechShow Díjjal, 2010-ben InnoMax Innovációs Díjjal ismerték el. Az iPONT International Kft 2011-ben nagy sikerrel mutatta be egyedülálló 3D TV box koncepcióját a Las Vegas-i CES-en. Az iPONT International célja, hogy Magyarország 5-8 éven belül 3D nagyhatalommá váljon, a hazai 3D K+F+I kapacitások összefogása által.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.