Bulvár

Újévi fogadalom - komolyan gondolom?

Újévi fogadalom - komolyan gondolom?

2011. január 1., szombat
Újévi fogadalom - komolyan gondolom?

Abbahagyom a cigit, lemondok az alkoholról, lefogyok: hiábavaló a szándék és az újévi fogadalom? Nem - vallják a szakértők, ha valóban komolyan gondoljuk - írja a Die Welt Online. Egyes kutatók becslése szerint a szilveszteri ígérgetéseknek csupán húsz százaléka válik valóra.

Az újévi fogadalmak listáján vezető helyen áll az egészség, mégis, sokak számára inkább évente visszatérő rituálé az újévi eskü, mint valós elhatározás. A változtatási lehetőségek sok tényezőtől függenek. Mit sem ér az ígéret például, ha mások által elvárt szándékról van szó. Ha a szándék tartós és személyes motivációból fakad, jóval nagyobb a megvalósul esélye - vallja

Hans-Werner Rückert

, a berlini Szabad Egyetem pszichológusa. Jó, ha tudjuk, az elhatározás a viselkedés megváltoztatásához szükséges öt fázis első lépésének csupán egyik alpontja. Hasznos például tervet vagy leltárt készítenünk. A fogyás esetében jól jön egy jegyzőkönyv az étkezési szokásainkról, vagy egy lista kedvenc, nem hízlaló ételeinkről. Sokan a sportolást szeretnék beépíteni mindennapjaikba. Nekik is ajánlott egy hetitervet készíteni arról, mikor mennyit mozognak, hol vannak időtartalékaik, mely mozgásformák okoznak örömet számukra. Tűzzünk ki konkrét célokat magunk elé! Le akar fogyni? Mennyi idő alatt, hány kilót? A szakértők azonban óvva intenek: a fogadalmak egyik buktatója, hogy irreálisan nagy célt választunk magunknak. A célnak elérhetőnek kell lennie, másként a kudarcok állandó frusztrációt eredményezhetnek - figyelmeztet

Heiko Schulz

, a hamburgi technikusi betegpénztár pszichológusa. Javaslata szerint készítsünk egy hat hónapos tervtáblázatot. Az időszak végén áll a nagyobb cél, amit kisebb fázisokra bontunk. A cél pozitív megfogalmazása is lényeges. Ne azt mondjuk, "le akarok adni X kilót", mondjuk úgy, "szeretnék újra beleférni a kedvenc öltönyömbe".

Igen! Meg tudom csinálni!

A legnehezebb: kitartani a cél mellett. Ezért érdemes minden kisebb sikerért jutalmazási mechanizmusokat beépíteni a tervünkbe. Ugyanis minden részsiker annak bizonyítéka, hogy igen, képes vagyok rá! A társas környezet nagyon fontos motiváló erő lehet, ha a család, a baráti kör is tud, beszél a fogadalomról, sőt, közös célokat is kitűzhetünk. Mindenki örül a másik elismerésének, ez is ösztönzőleg hat. Egyébként pedig konkrét példákat véve: futni sokkal jobb, ha van partnerünk, az édességről is könnyebben lemondunk, ha a család is szolidarít. (Forrás:

www.welt.de

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.