Közélet

Összefogással javult Gyálaréten a belvízhelyzet + VIDEÓ

Összefogással javult Gyálaréten a belvízhelyzet + VIDEÓ

2011. január 8., szombat
Összefogással javult Gyálaréten a belvízhelyzet + VIDEÓ
Az előző év során lehullott jelentős mennyiségű csapadék már 2010-ben is számos komoly problémát okozott a Dél-Alföldön, és várhatóan a hóolvadás miatt a következő hónapok során sem lesz könnyebb a térség helyzete. Az ország legmélyebb területéhez tartozó Gyálarét különösen veszélyeztetett helyzetben van, ám a lakosság összefogásával és a feladatban érintett szakmai szervezetek segítségével ez év elejére sikerült enyhíteni a városrész gondjain. „A 2010-es év hidrológiai szempontból rendkívülinek volt mondható, hiszen a sokéves átlagot messze meghaladó és folyamatos csapadékterhelés volt a jellemző az országban. Ez a nagy mennyiségű csapadék telítette a talajokat, ami miatt az Alföld mély fekvésű részein megjelent és az év folyamán szinte állandóan jelen is volt a belvíz. A a sík területek lassú lefolyása és a folyók magas vízállása miatt szivattyúval kell átemelni a vizet a főbefogadó csatornákba, ami komoly feladatot ad a szakhatóságok munkatársainak” - mondta el portálunknak Szabó László vízgazdálkodási főfelügyelő.

Rendkívüli, de hatékony beavatkozások

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának munkatársától megtudtuk, hogy a gyálaréti szivattyútelep 2010 januárja óta szinte folyamatosan üzemel a belvízvédelem érdekében. „A rendkívüli helyzet rendkívüli beavatkozásokat igényelt. Gyakorlatilag az ATIKÖVIZIG tavaly év eleje óta folyamatosan II. és III. fokú belvízvédelmi fokozatban védekezik. A megyei vízgazdálkodási társulatok jelenleg 56 fővel 38 db szivattyútelepen és 10 kotrógéppel védekeznek. Jelentős mennyiségű belvízcsatorna került a védekezés során kotrásra és így a mélyebb fekvésű belterületi településrészeket a nagyobb közvetlen belvízveszélytől sikerült megóvni” - ismertette Szabó László. December végén és január elején megtörtént a Gyálaréti-főcsatorna kotrása is, amivel jelentősen javultak a körülmények. „E munkálatok következtében a vízfolyás előtti akadályok megszűntek, zavartalan a ráfolyás a szivattyútelepre. A belvízcsatorna vízszintje mintegy 50 cm-rel csökkent, a csatorna jelen állapotában biztosítja a faluból érkező csapadékvizek elvezetését és a környező mezőgazdasági területek belvíz-mentesítését” - összegezte a vízgazdálkodási főfelügyelő.

Összehangolt védekezés segített Gyálaréten

December 15-én Hüvös László, a városrész önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére lakossági fórumot tartottak az esővíz-elvezető árkok állapota és a belvíz elleni védekezés ügyében, melyen részt vettek a Szegedi Vízmű Zrt., a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat, valamint a Polgármesteri Hivatal szakemberei is. Az eseményre zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház. Az akkorra kialakult helyzetről a szakemberek tájékoztatták a lakosokat, majd az illetékesek kivizsgálták a fórumon elhangzott panaszokat. „Ennek eredményeként kezdődött meg a Gyálaréti-főcsatornán több kilométer hosszan már december végén az a szakszerű kotrás, amely mára a csatorna teljes szakaszán befejeződött, és aminek köszönhetően jelentősen javult a helyzet a városrész belvíz sújtotta területein” - fogalmazott a képviselő.

Legalább májusig tarthat a védekezés

A szakember hozzátette, az intenzív szivattyúzások, a plusz szivattyúkapacitások telepítése és a belvízcsatornák megközelítőleg 30-35 százalékát érintő kotrások jelentősen segítik a területen lévő rendkívüli mennyiségű felesleges víz elvezetését. Az általában csapadékos – és így újabb gondokat okozó – tavaszról úgy vélekedett, a belvízborítás nagyságát elsősorban az időjárási tényezők, a Tisza vízállása és a még elvégezhető preventív beavatkozások befolyásolják. Szabó László szerint kedvező, csapadékmentes időjárás és lassú hóolvadás esetén a belvízvédekezés május végéig tarthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.