Összefogással javult Gyálaréten a belvízhelyzet + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az előző év során lehullott jelentős mennyiségű csapadék már 2010-ben is számos komoly problémát okozott a Dél-Alföldön, és várhatóan a hóolvadás miatt a következő hónapok során sem lesz könnyebb a térség helyzete. Az ország legmélyebb területéhez tartozó Gyálarét különösen veszélyeztetett helyzetben van, ám a lakosság összefogásával és a feladatban érintett szakmai szervezetek segítségével ez év elejére sikerült enyhíteni a városrész gondjain.

„A 2010-es év hidrológiai szempontból rendkívülinek volt mondható, hiszen a sokéves átlagot messze meghaladó és folyamatos csapadékterhelés volt a jellemző az országban. Ez a nagy mennyiségű csapadék telítette a talajokat, ami miatt az Alföld mély fekvésű részein megjelent és az év folyamán szinte állandóan jelen is volt a belvíz. A a sík területek lassú lefolyása és a folyók magas vízállása miatt szivattyúval kell átemelni a vizet a főbefogadó csatornákba, ami komoly feladatot ad a szakhatóságok munkatársainak” – mondta el portálunknak Szabó László vízgazdálkodási főfelügyelő.

Rendkívüli, de hatékony beavatkozások

no images were found

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának munkatársától megtudtuk, hogy a gyálaréti szivattyútelep 2010 januárja óta szinte folyamatosan üzemel a belvízvédelem érdekében.
„A rendkívüli helyzet rendkívüli beavatkozásokat igényelt. Gyakorlatilag az ATIKÖVIZIG tavaly év eleje óta folyamatosan II. és III. fokú belvízvédelmi fokozatban védekezik. A megyei vízgazdálkodási társulatok jelenleg 56 fővel 38 db szivattyútelepen és 10 kotrógéppel védekeznek. Jelentős mennyiségű belvízcsatorna került a védekezés során kotrásra és így a mélyebb fekvésű belterületi településrészeket a nagyobb közvetlen belvízveszélytől sikerült megóvni” – ismertette Szabó László.
December végén és január elején megtörtént a Gyálaréti-főcsatorna kotrása is, amivel jelentősen javultak a körülmények. „E munkálatok következtében a vízfolyás előtti akadályok megszűntek, zavartalan a ráfolyás a szivattyútelepre. A belvízcsatorna vízszintje mintegy 50 cm-rel csökkent, a csatorna jelen állapotában biztosítja a faluból érkező csapadékvizek elvezetését és a környező mezőgazdasági területek belvíz-mentesítését” – összegezte a vízgazdálkodási főfelügyelő.

Összehangolt védekezés segített Gyálaréten

no images were found

December 15-én Hüvös László, a városrész önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére lakossági fórumot tartottak az esővíz-elvezető árkok állapota és a belvíz elleni védekezés ügyében, melyen részt vettek a Szegedi Vízmű Zrt., a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat, valamint a Polgármesteri Hivatal szakemberei is. Az eseményre zsúfolásig megtelt a Művelődési Ház. Az akkorra kialakult helyzetről a szakemberek tájékoztatták a lakosokat, majd az illetékesek kivizsgálták a fórumon elhangzott panaszokat. „Ennek eredményeként kezdődött meg a Gyálaréti-főcsatornán több kilométer hosszan már december végén az a szakszerű kotrás, amely mára a csatorna teljes szakaszán befejeződött, és aminek köszönhetően jelentősen javult a helyzet a városrész belvíz sújtotta területein” – fogalmazott a képviselő.

Legalább májusig tarthat a védekezés

A szakember hozzátette, az intenzív szivattyúzások, a plusz szivattyúkapacitások telepítése és a belvízcsatornák megközelítőleg 30-35 százalékát érintő kotrások jelentősen segítik a területen lévő rendkívüli mennyiségű felesleges víz elvezetését. Az általában csapadékos – és így újabb gondokat okozó – tavaszról úgy vélekedett, a belvízborítás nagyságát elsősorban az időjárási tényezők, a Tisza vízállása és a még elvégezhető preventív beavatkozások  befolyásolják. Szabó László szerint kedvező, csapadékmentes időjárás és lassú hóolvadás esetén a belvízvédekezés május végéig tarthat.

no images were found

Előző sztori

Nem készülnek tömeges hitelfelmondásra a bankok

Következő sztori

Közel félmilliárdnyi adományt gyűjtött a Mikulásgyár