Közélet

Navracsics Tiborral egyeztetnek felsőoktatási szervezetek az új törvényről

Navracsics Tiborral egyeztetnek felsőoktatási szervezetek az új törvényről

2011. január 10., hétfő
Navracsics Tiborral egyeztetnek felsőoktatási szervezetek az új törvényről

Az új felsőoktatási törvényről egyeztet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és több felsőoktatási szervezet pénteken Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel - tudta meg az MTI felsőoktatási forrásokból. A HÖOK visszavonatná a koncepciót.

Az MTI információi szerint az egyeztetésen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája mellett részt vesznek a kutatóegyetemek rektorai,

Pálinkás József

, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a Doktoranduszok Országos Szövetsége is.

Nagy Dávid

, a HÖOK elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta, hogy a felsőoktatási törvény legújabb, január 4-i változata vitára is teljesen alkalmatlan, ezért a megbeszélésen a visszavonását fogják kezdeményezni. Továbbra is kifogásolják a dokumentum vizsgaalkalmakra vonatkozó passzusait. Mint elmondta, az államtitkárság elképzelései szerint a hallgatóknak lehetőségük lenne négy vizsgát tenni, ebből a másodikat az intézményen belül egy másik tanárnál, míg a negyediket egy másik intézményben. Automatikusan megszűnne a hallgatói jogviszonya annak, aki ugyanazon kódszámú tanegységből négy alkalommal elégtelen vizsgát tett. Ez abszurd - fogalmazott a hallgatói vezető, és leszögezte: ragaszkodnak azokhoz az elképzelésekhez, amelyekről a decemberi szombathelyi küldöttgyűlésükön döntöttek. A HÖOK - mint a december 4-i közgyűlési állásfoglalásban rögzítették - nem a lehetséges vizsgák számát maximálná, hanem a tanulmányok előrehaladásának minimális sebességét szabná meg. Így annak a hallgatónak, aki nem tudja adott idő alatt az előírt kreditmennyiség legalább felét teljesíteni, szűnjön meg a hallgatói jogviszonya. Egy 180 kredites képzés esetén ideális esetben egy év alatt 60 kreditet kell teljesíteni, aki tehát két félév alatt nem tud 30 kreditet teljesíteni, annak szűnjön meg a hallgatói jogviszonya, hiszen az egy olyan csekély előrehaladási sebesség, amely szerintük nem indokolja, hogy az érintett felsőfokú tanulmányokat folytasson. A tanulmányi és vizsgaszabályzat tekintetében ragaszkodnak ahhoz, hogy megmaradjon a hallgatói képviseletek egyetértési joga, az intézményi döntéshozó testületekben, szenátusokban pedig meg kívánják tartani a legalább egynegyedes, legfeljebb egyharmados képviseleti arányt.

Nagy Dávid

azt mondta, elfogadhatatlannak tartják a hallgatói képviseleti arányra megfogalmazottakat is, a karonkénti egy hallgató túl általános, ezt részletesebben kell szerintük meghatározni. Megjegyezte: az oktatási államtitkársággal december 9. óta semmilyen egyeztetés nem volt. Az oktatási államtitkárság által készített, MTI birtokába került legújabb változatban az olvasható, hogy "a hallgatói igényeket, amelyek a szenátusi és bizottsági képviseleti arány változatlanságát kérték, nem tudtuk elfogadni. A hallgatói önkormányzatok támogatottságát (a választói arányokat) figyelembe véve differenciált részvételi arányra és jogosultságra teszünk javaslatot."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.