Bulvár

Megkezdődött a kamionfosztogatók pere

Megkezdődött a kamionfosztogatók pere

2011. január 13., csütörtök
Megkezdődött a kamionfosztogatók pere

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Csongrád Megyei Bíróságon csütörtökön annak a társaságnak a pere, amely televíziókat szállító kamionokat pakolt ki a sofőrök beszervezésével, majd az árut értékesítette; a bűnszervezet tagjait különösen nagy értékre elkövetett lopással vádolja az ügyészség.

Az ügyész ismertetése szerint az elsőrendű vádlott összehangoltan működő, hosszabb időre szervezett csoportot hozott létre. Ennek célja az volt, hogy a másodrendű vádlotton és ismeretlen bűntársain keresztül műszaki cikkeket, elsősorban televíziós készülékeket szállító kamionok vezetőit rábírják arra: az áruval teli járművet Magyarországon átadják nekik. Ők az árut elszállították, majd a kamiont üresen visszaadták a sofőröknek, akik azzal indultak külföldre. Ott a kamionosok néhány nap múlva a nyomozó hatóságnál bejelentést tettek arról, hogy a járművet az áruval együtt ellopták. Amikor a sofőrök átadták a kamiont, tisztában voltak azzal, hogy az azon lévő műszaki cikkeket a másodrendű vádlott a társaival lepakolja; az együttműködésükért 10 millió forintot kaptak, kivéve az utolsó esetben, amikor a szállítmány nemcsak televíziót, hanem kisebb műszaki cikket is tartalmazott, azért 6 millió forint járt. Az elsőrendű vádlott a megszerzett műszaki cikkeket az ötöd-, a hatod- és a nyolcadrendű vádlotton keresztül értékesítette, úgy, hogy ők tisztában voltak azzal, az általuk továbbértékesítésre, illetve saját használatra átvett vagyontárgyak bűncselekményből származnak. Megállapodtak abban, hogy a lopott műszaki cikkeket a bolti ár feléért értékesítik. Az értékesítési láncolat működéséhez szükséges anyagi háttér egy részét a hetedrendű vádlott szolgáltatta. Az utolsó akciót 2007. november 30-án hajtották végre, a nyomozóhatóság akkor tetten érte az orgazdákat és elfogta egy kamion vezetőjét, a negyedrendű vádlottat. A szállítmány értéke mintegy 58 millió forint volt, mely a nyomozás során részben megtérült. Több televíziót, DVD-lejátszót megtaláltak, ezek értéke több mint 9 millió 700 ezer forint.

Joó Attila

bíró az ügyben három tárgyalási napot tűzött ki. A jövő héten, kedden a vádbeszéd és védőbeszédek hangzanak el, csütörtökön az utolsó szó jogán szólhatnak a vádlottak, s akkorra várható ítélet is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.