Közélet

Hetven éve települtek Bácskába a bukovinai székelyek

Hetven éve települtek Bácskába a bukovinai székelyek

2011. január 7., péntek
Hetven éve települtek Bácskába a bukovinai székelyek

Hetven éve, 1941-ben települtek át a Bácskába a bukovinai székelyek, az évfordulóra Emelt fővel mottóval hirdetett programsorozatot a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely vasárnap tartja éves közgyűlését Bonyhádon.

A jubileum alkalmából több kulturális, tudományos rendezvényt szerveznek - mondta az MTI-nek

Szarvas Irén

, a szövetség titkára. Elsőként január 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének nyílt napján a mesterképzésben résztvevő hallgatók székely népdalokat és népzenét adnak elő

Fábián Éva

és

Kóka Rozália

közreműködésével, az eseményen két néptáncoktató,

Fekete Etelka

és

Radák János

is fellép. Szarvas Irén a további programokról elmondta: január 21-én a Magyarok Házában fotó- és szőtteskiállítás nyílik bukovinai székelység emlékeiből, május 8-án pedig a Nagyboldogasszony-templomban tartanak hálaadó szentmisét a hazatérésre emlékezve, majd szintén a fővárosban rendeznek emlékműsort. Az évforduló alkalmából az Uránia filmszínház székelyekről szóló filmeket vetítenek majd, lesz székely könyvhét, és a tervek szerint júliusban Érden konferenciát rendeznek a bukovinai székelység kultúrájáról. A sorozat mottója, a bukovinai születésű néprajzkutatótól,

Gáspár Simon Lászlótól

idézett Emelt fővel arra utal, hogy a bukovinai székelyek 1944-ben mindenüket hátrahagyva menekültek a Bácskából, mégis le tudtak települni, és itthon vannak Magyarországon - mondta a szövetség titkára. A Bukovinában az 1764-es mádéfalvi veszedelem után megtelepült székelység, 4500 ember 1941-ben egy román-magyar egyezmény alapján került a Bácskába; innen 1944-ben menekültek Magyarországra. Az anyaországban Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében találtak új otthonra 1945-ben. A 21 éve alakult Bukovinai Székelyek Országos Szövetségéhez jelenleg 38 egyesület csatlakozott, köztük nyolc a határon túli, erdélyi, vajdasági szervezet, és összesen közel 2200 tagot számlál. A vasárnapi közgyűlésen az erdélyi Csernakeresztúrról, Déváról, valamint a szerbiai Székelykevéről, Pancsováról, Sándoregyházáról és Hertelendyfalváról is érkeznek küldöttek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.