Hetven éve települtek Bácskába a bukovinai székelyek

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hetven éve, 1941-ben települtek át a Bácskába a bukovinai székelyek, az évfordulóra Emelt fővel mottóval hirdetett programsorozatot a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, amely vasárnap tartja éves közgyűlését Bonyhádon.

A jubileum alkalmából több kulturális, tudományos rendezvényt szerveznek – mondta az MTI-nek Szarvas Irén, a szövetség titkára.
Elsőként január 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének nyílt napján a mesterképzésben résztvevő hallgatók székely népdalokat és népzenét adnak elő Fábián Éva és Kóka Rozália közreműködésével, az eseményen két néptáncoktató, Fekete Etelka és Radák János is fellép.
Szarvas Irén a további programokról elmondta: január 21-én a Magyarok Házában fotó- és szőtteskiállítás nyílik bukovinai székelység emlékeiből, május 8-án pedig a Nagyboldogasszony-templomban tartanak hálaadó szentmisét a hazatérésre emlékezve, majd szintén a fővárosban rendeznek emlékműsort.
Az évforduló alkalmából az Uránia filmszínház székelyekről szóló filmeket vetítenek majd, lesz székely könyvhét, és a tervek szerint júliusban Érden konferenciát rendeznek a bukovinai székelység kultúrájáról.
A sorozat mottója, a bukovinai születésű néprajzkutatótól, Gáspár Simon Lászlótól idézett Emelt fővel arra utal, hogy a bukovinai székelyek 1944-ben mindenüket hátrahagyva menekültek a Bácskából, mégis le tudtak települni, és itthon vannak Magyarországon – mondta a szövetség titkára.
A Bukovinában az 1764-es mádéfalvi veszedelem után megtelepült székelység, 4500 ember 1941-ben egy román-magyar egyezmény alapján került a Bácskába; innen 1944-ben menekültek Magyarországra. Az anyaországban Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében találtak új otthonra 1945-ben.
A 21 éve alakult Bukovinai Székelyek Országos Szövetségéhez jelenleg 38 egyesület csatlakozott, köztük nyolc a határon túli, erdélyi, vajdasági szervezet, és összesen közel 2200 tagot számlál.
A vasárnapi közgyűlésen az erdélyi Csernakeresztúrról, Déváról, valamint a szerbiai Székelykevéről, Pancsováról, Sándoregyházáról és Hertelendyfalváról is érkeznek küldöttek.

Default thumbnail
Előző sztori

A szlovák ellenzéket zavarja a javuló szlovák-magyar viszony

Default thumbnail
Következő sztori

Műsorújság: a Telin TV szombati műsora

Legutóbbi hasonló cikkek