Bulvár

Heten vád alatt a Tiszába fulladt bevándorlók miatt

Heten vád alatt a Tiszába fulladt bevándorlók miatt

2011. január 17., hétfő
Heten vád alatt a Tiszába fulladt bevándorlók miatt

Koszovóban vádat emeltek hét albán ellen annak a 15 embernek a halálával összefüggésben, akiket még 2009-ben próbáltak meg Szerbiából az Európai Unió területére csempészni - derült ki hétfőn az AP amerikai hírügynökséghez eljutott vádiratból.

Besim Kelmendi

, a szervezett bűnözés és háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó koszovói államügyész elmondta, hogy a hét vádlott pénzszerzés céljából a "migránsok (többségükben fiatal szülök és gyermekeik) biztonságát és életét veszélyeztetve" cselekedett. A Koszovóból az Európai Unióba menekülni szándékozó áldozatoktól fejenként 3 ezer eurót vagy családonként 8 ezer euróig terjedő összeget kértek a határokon való átcsempészésükért cserébe. Az embercsempész-akció végül tragédiába torkollott, amikor az illegális bevándorlókat szállító bárka 2009 októberében felborult a Tisza szerb-magyar határszakaszán. A balesetet mindössze hárman élték túl: Blerim Rama és két gyermeke. Négy embert még mindig eltűntként tartanak számon. Kelmendi szerint a vádlottak egy olyan hálózatot működtetnek, amely szerbiai kapcsolatai segítségével embereket csempészik az EU és más európai országok területére. A Szerbiából 2008-ban kivált Koszovóban a 2 milliós lakosság 40 százaléka munkanélküli, és több mint harmada szegénységben él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.