Bulvár

Hat jelentősebb utórengés vasárnap éjjel

Hat jelentősebb utórengés vasárnap éjjel

2011. január 31., hétfő
Hat jelentősebb utórengés vasárnap éjjel

Eddig hat jelentősebb utórengés követte a szombat esti, a Richter-skála szerint 4,7-es erősségű oroszlányi földmozgást - áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földrengésjelző Obszervatóriumának honlapján.

Az intézet által közreadott információk szerint a legerősebb, 3-as erejű utórengés vasárnap késő este történt (21.59), ezt követte a legutóbbi, 2,8-as erősségű, hétfőre virradó éjjel (1.25). Nem sokkal a földrengés után két utórengést észleltek még szombaton, ezek erőssége 2,1, illetve 2,2 volt (19.05, 19.18), majd szintén 2,2-est mértek vasárnapra virradó éjszaka (1.19), és 2,4-est vasárnap délután (14.34). Az MTA honlapján az olvasható, hogy a szombati, 4,7-es erejű földrengést több utórengés követheti, ezek között várhatóan érezhető földmozgások is lesznek. Ezen utórengések nagysága azonban általában jóval kisebb, mint az úgynevezett főrengésé, így kicsi a valószínűsége annak, hogy további károk keletkeznének - írták.

Néhány ezer kárbejelentésre számítanak a biztosítók a földrengés miatt

Csaknem 600 kárbejelentés érkezett a két nagy lakásbiztosítóhoz hétfő délig a földrengés által érintett területekről; a biztosítók arra számítanak, hogy a teljes szám néhány ezer lehet. Az MTI-hez eljuttatott közlemények szerint az Aegonhoz 200, míg az Allianzhoz 375 kárbejelentés érkezett. Az Aegon becslése szerint a saját ügyfelei közül 2-3 ezer ember ingatlanjában keletkezett kár a szombati földrengéskor. A társaság néhány 100 millió forint kárral számol, az ügyfelek becslése szerint az eddig bejelentett 200 kár értéke mintegy 25 millió forint. A károk többségét Komárom-Esztergom és Fejér megyéből jelezték ennél a biztosítónál, komolyabb szerkezeti kár egy épületben sem keletkezett. Az Allianz ügyfelei falrepedéseket jelentettek, a legtöbb ilyen Oroszlányban (58) és Tatabányán (55) keletkezett, de Budapestről is 43 kárbejelentést kapott ez a biztosító. A földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól néhány kilométerre északra volt. Személyi sérülés nem történt, de több ingatlanon repedés keletkezett, illetve néhány kémény megdőlt. Magyarországon 1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés. A földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Személyi sérülés nem történt, de több ingatlanon repedés keletkezett, illetve az epicentrum közelében néhány kémény megdőlt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.