Közélet

Fellegi: korrupciómentes pályázati rendszer épül

Fellegi: korrupciómentes pályázati rendszer épül

2011. január 17., hétfő
Fellegi: korrupciómentes pályázati rendszer épül

2013-ig 300 000, 2014-ig 400 000 új munkahely, 4-6 százalékos gazdasági növekedés, 93, már hétfőtől elinduló pályázat, 1100 milliárd forint értékben - ez az Új Széchenyi Terv számokban. A terv részleteiről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter adott exkluzív interjút az mr1 180 perc című műsorának.

"Az eddigi 24 jogszabályból álló szabályozói csomagot lecseréltük egy kormányrendeletre, megszüntettük a többszörös hiánypótlásokat, a kétfordulós eljárást, és egyfordulós eljárást hirdettünk meg, jelentősen rövidítettük a jogszabályban előírt bírálati időt, jelentősen egyszerűsítettük a kérdőívek, a kitöltendő papírok mennyiségét, ma átlagosan 40-60 oldalt kell kitöltenie egy pályázónak, ehhez a kormány reményei szerint 8-10 oldal is elég lesz" - sorolta az új elemeket

Fellegi Tamás

. Az elmúlt években az a gyakorlat alakult ki Magyarországon, hogy a pályázók és a pályázat kiírói közé beékelődött egy komplett iparág, amely nagyon jól keresett azzal, hogy a pályázók nem igazodtak el a pályázati rendben, így szükségük volt valakire, aki nekik is értelmezte, majd ahhoz, hogy pályázni tudjanak, igénybe vették gyakorlatilag ugyanezen cégek, személyek szolgáltatását. Ezek a bürokratikus és korrupciós pontok kerülnek most ki a rendszerből. A most kialakított rendszer lényege és újdonsága, hogy a pályázatok mellett pénzügyi konstrukciókat is integráltak a Széchenyi-tervbe a Magyar Fejlesztési Bank intézményeire telepítve. Ez a megoldás olyan tőke- és hitelelérhetőséget biztosít a mikro- és kisvállalkozások számára, amelynek nyomán azok az önrész hiányzó részének pótlására forrásokhoz tudnak jutni, ami adott esetben a forrástömeg akár 90 százalékáig is felmehet. Korábban 10 százalék alatt volt a kkv-k forráshoz jutása az uniós pályázatok keretében, nem utolsó sorban azért, mert a pályázatok olyan méretűek voltak, olyan referenciakövetelménnyel, amelyeknek a kis- és középvállalkozások egyszerűen nem felelhettek meg. Nyilván sokfajta érdeket sért visszamenőleg is, hiszen azok, akik eddig a magyar kis- és középvállalkozások rovására jutottak forrásokhoz, most kevesebb forráshoz fognak jutni - hangsúlyozta Fellegi Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.