Közélet

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

2010. december 4., szombat
Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Tovább nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén: míg szerdán csak 25 ezer hektárt borított belvíz, a vízzel borított terület nagysága péntekre megközelítette az 50 ezer hektárt, szombatra pedig elérte a 71 ezer hektárt - tájékoztatta az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) központi védelemvezető helyettese szombaton az MTI-t.

Borza Tibor

közlése szerint az elmúlt napok csapadékai hatására - az elmúlt egy hét alatt a területi átlag 56,7 milliméter csapadék volt - az igazgatóság területén az elöntések tovább nőttek, mostanra 71 350 hektár elöntést regisztráltak, melyből a vetésterületek nagysága 24.000 hektár, a szántóterület pedig 21.250 hektár. Az Atikövizig működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 28 szivattyútelep másodfokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel. Az elmúlt 24 órában ezek a szivattyútelepek mintegy 3,5 millió köbméter belvizet emeltek át a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 328 ezer köbméter belvizet mozgattak meg. A védekezésben 160 fő vett részt. A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezéséit is jelentősen megnehezíti. Elsőfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben 13 településen: Apátfalván, Bordányban, Deszken, Felgyőn, Forráskúton, Kiszomboron, Makón, Mindszenten, Nagymágocson, Pitvaroson, Szatymazon, Szankon és Szentesen. Másodfok mellett védekeznek 23 helyen, Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Kistelek, Kiskunmajsa, Kövegy, Kunszentmárton, Mezőhegyes, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Újszentiván, Üllés és Zákányszék településeken. Végül harmadfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben Csanádpalota és Csanytelek településeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.