Péntek: Szerelmem, Erdély

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Wass Albert szerelmes leveleiből és az Adjátok vissza a hegyeimet című film montázsaiból építkezik a Szerelmem, Erdély – Rékasi Károly Wass Albert estje, melynek ősbemutatója pénteken lesz az újszegedi Rendezvényházban. A Korzó Zeneházban a Budapesti RKI Szegedi Fiókintézete fennállásának harmadik évfordulója alkalmából ünnepi koncert lesz Bartók művekből, a Dóm Téri Advent műsorában kiderül, hogy kitől kap ajándékot a Mikulás, aki a TIK-be pénteken délelőtt és délután is ellátogat.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor Giuseppe Verdi: Traviata Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy c. regényének opera-adaptációja három felvonásban. Részletek a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/giuseppe-verdi-traviata-0 oldalon.

A Kisszínházban pénteken 10 és 14 órakor Weöres Sándor: Csalóka Péter – mesejáték. 19 órakor Moliere/B.: A képzelt fösvény beteg. A darabról és a szereplőkről részleteket a www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/moliereb-kepzelt-fosveny-beteg oldalon olvashatnak.

Wass Albert szerelmes leveleiből és az Adjátok vissza a hegyeimet című film montázsaiból építkezik a Szerelmem, ErdélyRékasi Károly Wass Albert estje, melynek ősbemutatója pénteken 19 órától lesz az újszegedi Rendezvényházban. Rendező: Koltay Gábor. Részletek a http://www.rhz.hu oldalon.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében pénteken délután 14.30-kor Ilyenek az állatok (Csipkerózsika bérlet).

Bartók és a román népzene – előadás és koncert

Pénteken 17 órakor a Korzó Zeneházban a Budapesti RKI Szegedi Fiókintézete fennállásának harmadik évfordulója alkalmából ünnepi koncert lesz. A közönség egy hármas zenei esemény tanuja lehet: a nemzetközileg ismert zongorista duó Dragoş Mihăilescu és Manuela Iana-Mihăilescu Bartók Béla négy kézre írt műveit, a Román Népi Táncokat és a Kolindákat adja elő a világ egyik legjobb hangszerének tartott új Bösendorfer Imperial zongorán. Ez évben emlékeznek meg a zeneszerző halálának 65-ik évfordulójáról (New York, 1945. szeptember. 26.), ebből az alkalomból a művek bemutatása előtt Rodica Raffai zenetörténész bevezető előadást tart Bartók és a román népzene kapcsolatáról valamint a zeneszerző bihari gyűjtéseiről.

A Somogyi-könyvtár programjai

A Gyermekkönyvtárban pénteken 16 órakor ajtó- és ablakdísz készítése csuhéból, gyékényből, szalmából. A foglalkozást Török Gizella iparművész vezeti. A rendezvényt a Csongrád Megyei Kereskedelmi Iparkamara támogatja, a részvétel ingyenes.

Az Északvárosi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklub várja a könyvbarát általános iskolásokat, az egész évben tartó „Legkedvesebb gyermekkönyvem” játék és a gyerekkönyv-illusztrációs verseny eredményhirdetésére és díjazására.

Dóm Téri Advent

A Dóm téren pénteken 16 órakor Kitől kap ajándékot a Mikulás? (gyermekfoglalkoztató). 20 órakor Cabaret Medrano (koncert). Ördögszekér kézműves vásár minden nap 11 – 20 óráig. Bővebben a www.domter.hu oldalon.

Közéleti Kávéház

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar II. sz. épületében (Rákóczi tér 1. fsz. tárgyaló) pénteken 16 órakor Korszerű és egészséges táplálkozás az aztékok tapasztalatainak alkalmazásával. Előadók: Husza Etelka orvos, Kószó Csaba egészségügyi menedzser. Beszélgetőtárs: Borsi István tanár.

Német kultúrest

A Nemzetiségek Házában pénteken 18 órakor Német kultúrest: Bevezetés a német irodalomtörténetbe. Előadó: Váradi Gábor. Az előadás magyar nyelven zajlik!

Kiállítás Alsóvároson

Az Alsóvárosi Kultúrházban pénteken 18 órakor nyílik Borbély Imre festőművész kiállítása, melyet Barkos Beáta képzőművész nyit meg. A tárlat megtekinthető december 17-ig, hétfőtől-péntekig, 10-18 óráig.

A TIK programjai

Az SZTE TIK Kongresszusi termében pénteken 10-12 óráig Egyetemi Jótékonysági Mikulás. A rendezvényre közel 400 sérült és hátrányos helyzetű gyermeket várnak a szervezők, akiket közel egyórás műsorral és ajándékcsomagokkal lepnek meg.

Ugyanitt pénteken 16-19 óráig Alma Mater Mikulás. A részvétel az SZTE Alma Mater tag szülők és gyermekeik számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezni lehet a www.sztealmamater.hu oldalon.

A mozik pénteki műsorai

A Grand Café-ban pénteken:

19 órakor: Szemekbe zárt titkok – feliratos, argentin-spanyol film, rendező: Juan José Campanella.

21 órakor: Tolvajok városa – feliratos amerikai film, rendező: Ben Affleck.

A Grand Café programjairól részleteket a www.grandcafe.szeged.hu oldalon olvashatnak.

A Belvárosi mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14 órakor: A csodálatos Univerzum 3D – színes, magyar dokumentumfilm, rendező: Gráner József.

15 órakor és 17.45-kor: Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész – színes, szinkronizált amerikai kalandfilm. Rendező: David Yates.

20.30-kor: Ilyen az élet – színes, szinkronizált amerikai vígjáték, rendező: Greg Berlanti.

Balázs Béla terem:

16 órakor: Ilyen az élet – színes, szinkronizált amerikai vígjáték, rendező: Greg Berlanti.

18.15-kor és 20.30-kor: Zimmer Feri 2. – színes, magyar vígjáték. Szereplők: Reviczky Gábor, Pogány Judit, Szarvas József, Kovács Vanda, Növényi Norbert, Molnár Piroska, Csukás Márton, Kálomista Anna. Rendező: Tímár Péter.

Csőke József terem:

16 órakor: Bogyó és babóca – 13 mese – színes, magyar animációs film, rendező: M. Tóth Géza, Antonin Krizsanics, mesélő: Pogány Judit.

17.30-kor és 19.30-kor: Soul Kitchen – színes, feliratos német vígjáték. Rendező: Fatih Akin.

A filmekről részleteket a http://www.belvarosimozi.hu/mozi-msor.html oldalon olvashatnak.

Péntek esti bulik

Az IH Café-ban pénteken 20 órakor Rómeó Vérzik és Bloody Roots koncertturné. Vendég: a szegedi Kerecsensólyom és a veszprémi Deep Inside zenekar.

A JATE Klubban pénteken 22 órakor pénTRACK. Házigazda: Dj. Varga B. Éjfélig a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák / Jim Beam Party.

A Jazz Kocsmában péntek este Santa Diver.

Az Afrika Café-ban pénteken 20 órakor Electric Mix Party.

A Gödör étteremben péntek este Dancing-Ring.

Előző sztori

Elkészült az új alkotmány tervezete

Következő sztori

Harmadik születésnapját ünnepli a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete