Közélet

Panorámatérképen mutatják be a belvárost

Panorámatérképen mutatják be a belvárost

2010. december 30., csütörtök
Panorámatérképen mutatják be a belvárost

Igényes kivitelű, pontos és látványos kiadványon látható a szegedi belváros a Firbás-Térkép Stúdió közelmúltban megjelent 3D hatású látványtérképén, mely nemcsak az eligazodásban segít, de a hátoldalán képzőművész által készített festményeken láthatók a város nevezetes épületei, ismert személyiségei és a település nevét ismertté tevő szegedikumok is.

„Volt már Szegeden hasonló kezdeményezés, de ilyen komplett, átgondolt és szakmailag is megalapozott eredmény még nem született” - kezdte az előzmények ismertetését

Firbás Zoltán

településmérnök, a Firbás-Térkép Kiadványszerkesztő és Térképgrafikai Bt. ügyvezetője. A cégvezető a világ minden részéről gyűjtötte a panorámagrafikai, látványgrafikai alkotásokat és évek óta foglalkozott egy szegedi kiadvány elkészítésének gondolatával. „Minden, magára valamit adó, műemlékekkel és turisztikai látványosságokkal rendelkező város bemutatja magát ilyen módon” - fogalmazott.

Repülőgéptől rajzasztalig

Kezdésként áttekintették az európai történelmi előzményeket a középkori ún.

vedutáktól

kezdve a városlátképekig, különös figyelemmel a szegedi előzményekre. Három évvel ezelőtt a helyi Tourinform megrendelésére szintén a Firbás-Térkép Stúdió készítette el azokat az utcai fotóposztereket, melyek Szeged közterületi tájékoztató tábláin láthatók a város 14 pontján. Akkor repülőgépről készült egy profi fotósorozat a teljes belvárosról, mely nem egyszerűen felülről mutatja a házakat, hanem mérnöki precizitással meghatározott dőlésszögben készültek a fényképek. 2010 februárjában azzal kezdtek hozzá a rajzolási munkákhoz, hogy megtervezték az ábrázolandó terület kivágatát és nézőpontját. Érdekességképpen Firbás Zoltán megjegyezte, hogy az 1850-es évek közepétől szinte minden városábrázolás Újszeged felől mutatta a települést. „Már a város víz utáni újjáépítését tervező

Lechner Lajos

is ezt a nézőpontot alkalmazta, bár – mivel akkor még nem volt repülés – ő még fantáziarajzot készített úgy, mintha a Liget feletti pontból tekintene rá a belvárosra. Viszont ha egy nézőpontot alkalmazunk, akkor nem minden épület látható egyformán kedvező szögből. Ezt a problémát úgy hidaltuk át, hogy a legjelentősebb szegedi épületek képét – a legelőnyösebb nézőpontot választva –

Szűcs István

grafikus művész egyedi festményeken elkészítette, s ezek kicsinyített reprodukciói kerültek a kiadvány másik oldalára egy-egy rövid magyar és angol nyelvű ismertető leírás kíséretében.”

Színes és gazdag háttérinformációk

Ennek köszönhetően nemcsak egy panorámagrafikai térkép készült, hanem egy „képregényszerű vizuális útikalauz”, melyen annyi információ van, amit a turisták még szívesen elolvasnak. Firbás Zoltán elmondta, a könyvkereskedők tapasztalatai szerint a hagyományos, részletes útikönyveket ma már alig keresik. „Ennek a kiadványnak a fő jellemzője a vizualitás, de emellett röviden képes bemutatni egy várost. Így több funkciót is betölt: turisztikai, városmarketing, helytörténeti, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy egyben” - összegezte a kiadó. A térkép hátoldalán a nevezetes épületeken túl a kiemelt „szegedikumokat” is bemutatják, így egy-egy szócikkben megemlékeznek a piros paprika, a halászlé, a szegedi papucs vagy a Pick-szalámi történetéről, de helyet kaptak itt a népszerű vízisportok vagy éppen a tiszavirágzás is. Megtalálhatjuk továbbá néhány, a városhoz kötődő ismert személyiség – többek között

Szent-Györgyi Albert, Bálint Sándor, Juhász Gyula, József Attila, Móra Ferenc, Gregor József, Dankó Pista

érdemeinek rövid leírását a városban található szobrukról készült fotómontázzsal illusztrálva, valamint a történelmi emlékhelyeink hasonló megjelenítését is.

Amíg egy térkép elkészül...

Februárban saját kartográfiai alaptérképpel indult a munka, majd az egyes háztömbökről három évvel ezelőtt készült sok száz fotóból kikeresték a feldolgozásra legjobban használhatókat, újabbakkal kiegészítve. Szűcs István grafikus minden épülettömböt egyenként megrajzolt tussal fóliára a kívánatos perspektivikus nézőponthoz illeszkedve. „Igen sok manuális tevékenységgel járt ez a munkafázis: irdatlan mennyiségű türelmet, kézügyességet, hozzáértést, művészi érzéket és helyismeretet követelt meg az alkotóktól” - értékelte Firbás Zoltán. Februártól szeptemberig tartott mindennek a megrajzolása, majd az egyes rajzokat összemontírozták egy nagyméretű fekete-fehér képpé. Ezt követte az egyes épülettömbök kifestése akvarellel, majd újbóli összemontírozása a végleges változatba. A munka során olyan problémák is felmerültek, hogy az elmúlt három évben számos épülettömb megváltozott. Teljesen átépült például az újszegedi új fürdő-gyógyszálló környéke, a Honvéd téren felépült a parkolóház, felújították többek között az egyetemi rektori hivatalt, több házat elbontottak stb. „Ezek a város ismételt bejárása után mind rákerültek a látványtérképre, hiszen a kiadványnak nemcsak esztétikailag és tartalmilag kellett megfelelőnek lennie, de mérnökileg is precíz munkát kellett kiadnunk a kezünkből, amely egyben kordokumentum is az utókor számára.”

Festményeken a város

A panorámatérképen szereplő adatokat úgy válogatták, hogy a kiadvány több évre szólhasson. Gyakorlati okokból nem tartalmaz gyorsan változó konkrét adatokat (címek, telefonszámok, közlekedési információk), melyeknek azonban bárki könnyen utána tud nézni a kiadványon megjelölt legfontosabb szegedi honlapokon. A hátoldalon látható épületekről a grafikus művész egyenként készített A4 méretű olajfestményeket, ezek kicsinyített feldolgozása látható itt tematikusan rendezve. Szűcs István büszkén mutatta meg a színházról, a zsinagógáról és a Szent István téri víztoronyról készült festményeit, mint legjobban sikerült műveit. Az aprólékos és igényes kivitelű festmények kapcsán a kiadó tervei között szerepel, hogy az egyes épületekről készült olajképeket bekeretezve felkínálják az adott intézményeknek, illetve szeretnének ezekből egy igényes kivitelű szegedi falinaptárt is összeállítani a következő évben, folytatva a „genius loci” szellemiségű munkáik sorát.

Nehéz kihelyezni, nincs megfelelő fogadtatása

„A grafikus térkép apró részletei egyébként jóval nagyobb nagyításban érvényesülnének igazán – mondjuk a városháza vagy az egyetem főbb épületeiben elhelyezve” - gondolkodott el Firbás Zoltán, majd jó példaként említette Zombor városát, ahol a régi megyeháza kapubejárójában van kiállítva a teljes város 1994-ben készített ún. „mennyei rajza”. A téli szezonban a konferencia- és rendezvényszervező cégek tudják jól hasznosítani ezt a kiadványt, amennyiben ennek hajtogatott változatát helyezik el a résztvevők ajándékcsomagjába. A kiadó bízik benne, hogy a jövő évi kajak-kenu világbajnokság vendégei számára is jut majd e városismertetőből. A kiadványt a szegedi városvezetés is támogatta: egyrészt a szócikkek összeállításánál szakmai segítséget kaptak a város turisztikai referensétől, másrészt az önkormányzat idegenforgalmi alapjából jutottak támogatáshoz a panorámatérkép elkészítéséhez. A térképnek egyébként elkészült a falikép változata is, melyeket más városok példája alapján Szeged forgalmas helyszínein – recepciókon, várótermekben, vendéglátóhelyeken, konferenciatermekben – szeretnének kihelyeztetni akár óriásposzter kivitelben is. Firbás Zoltán hozzátette, hogy bár a cégek, intézmények, hotelek számára fölkínálták a 100x70 cm méretű, laminált, színes faliképet kihelyezésre, de helyszűkére, költségfedezet-hiányra hivatkozva a kellő fogadtatás egyelőre várat magára. „A potenciális szponzorok fölkeresése során számos helyen elutasítást, érdektelenséget, a háttérben nem helyi tulajdonost tapasztaltunk. Mintegy 120 felkeresett vállalkozásnak, intézménynek mindössze a tizede volt hajlandó az elképzelés anyagi támogatására.” Elutasító hozzáállásba ütköztek számos ismert városi közintézmény esetében is, de bíznak benne, hogy előbb-utóbb az illetékesek ráébrednek a látványtérkép esztétikai és marketing-értékére, illetve hasznosságára. A mű egy részlete

megtalálható a városi honlapon is

, ahol a kiadó saját Szeged várostérképe immár több mint egy éve egyre növekvő látogatottságot ér el.

További, képekkel illusztrált tájékoztató és a megrendeléssel kapcsolatos információ a Firbás-Térkép Stúdió honlapján található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.