Kutatható lesz az ügynökmúlt

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előző rendszerben megfigyeltek hozzájuthatnak a róluk készült iratok eredeti példányaihoz, megszűnik az ügynöklistákat tartalmazó mágnesszalagok feldolgozását felügyelő Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása, és az állam ügynökeinek adatai a jövőben kutathatók lesznek – tette közzé a hirado.hu.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a nem jogállami eszközökkel az állampolgárokról gyűjtött személyes adatokat jogállam nem őrizheti, ezek egy erkölcstelen rendszer erkölcstelen dokumentumai. Az új kormányhatározat és rendelet értelmében a megfigyeltek nem betekintést nyernek ezekbe a dokumentumokba, hanem haza is vihetik a jelentéseket. Az állam a nem jogállami eszközökkel készített aktákról nem gondoskodik, az emberek saját maguk dönthetik el, hogy elteszik, megmutatják unokáiknak, vagy nyilvánosságra hozzák, esetleg megsemmisítik azokat. Kifejtette: a Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása megszűnik, a testületnek a rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül be kell számolnia eddigi tevékenységéről a miniszterelnöknek.

Sosem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy a rendszer legerkölcstelenebb üzemeltetői azok voltak, akik azokat az embereket beszervezték, akik másokról jelentettek, akik ezt az egész rendszert működtették és az “ördögi logikát érvényesítették”. Éppen ezért az állam és ügynökeinek adatai kutathatók lesznek a továbbiak során a Történeti Hivatalban – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Forrás: hirado.hu

Előző sztori

Szombat-vasárnap: Karácsonyi ének

Következő sztori

Vízilabda: a Kotor ellen zárja az évet a Szeged Beton