Közélet

Hiller: életidegen a KDNP felsőoktatási koncepciója

Hiller: életidegen a KDNP felsőoktatási koncepciója

2010. december 8., szerda
Hiller: életidegen a KDNP felsőoktatási koncepciója

Az MSZP azt javasolja a KDNP-nek, hogy vonja vissza és dolgozza át a felsőoktatási törvény koncepcióját, mert az szerintük szakmai értelemben rossz, ha bevezetnék, egyetlen állami egyetem sem tudná teljesíteni a működési feltételekre vonatkozó előírásokat.

Hiller István

szerdai sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP szakértői "átültették a gyakorlatba" a koncepciót, és kiderült, hogy jövő ősztől megszűnne egyebek mellett az összes állami egyetemen a jogtudományi kar. Mint mondta, a koncepció szerint csak azok az egyetemi karok kapnák meg a működési engedélyt, amelyeken a minősített, tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma eléri a 66 százalékot. Ezt a karok nagy többségénél egy év alatt is lehetetlen elérni - tette hozzá. A szocialista politikus az általuk készített összegzésre hivatkozva elmondta: a Corvinus egyetem három, a műszaki egyetem öt, az ELTE három, a debreceni egy, a pécsi négy, a szegedi egyetemnek pedig két kara szűnne meg. Kitért arra: ha bevezetnék a koncepciót, akkor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen nem kapna működési engedélyt az építészmérnöki kar, mert az oktatók 59,5 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal, ahogyan az építőmérnöki (65 százalék), a gazdasági és társadalomtudományi (45 százalék) és a villamosmérnöki kar (53,3 százalék) sem. Hiller István beszámolt arról: Eötvös Loránd Tudományegyetemen - ahol a legtöbb akadémikus dolgozik és amelynek

Navracsics Tibor

közigazgatási miniszter, illetve ő is az oktatója - nem kapna engedélyt az állam- és jogtudományi kar, mert ott az oktatók 62,3 százaléka minősített. Jelezte: ha marad ez a koncepció, akkor megszűnne a debreceni, a miskolci, a szegedi és a pécsi egyetem jogi képzése is, valamint nem folytatódhatna az orvosképzés a baranyai megyeszékhelyen, valamint a Semmelweis Egyetem egyes karain. Hiller István kiemelte: a koncepció szerint a korábban egyetemi minősítést elnyert egyházi és művészeti felsőoktatási intézmények mentesülnének a kétharmados minősített oktatói kar feltételének teljesítése alól. Az ellenzéki politikus ezt érthetetlennek nevezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy jogi értelemben most mindenki ugyanolyan diplomát kap a különböző felsőoktatási intézményekben, de ha mások lesznek a diploma megszerzésének feltétételei, az sérti a jogegyenlőség elvét. Véleménye szerint a KDNP-s oktatáspolitikusok elképzelése nem valósul meg, kénytelenek lesznek módosítani azon. Minőséget akarnak, de rossz úton járnak - fogalmazott. Hiller István értékelése szerint a koncepció nem veszi figyelembe a valóságot és életidegen. A volt oktatási miniszter tájékoztatása szerint minden kormánytagnak elküldik azt a táblázatot, amelyben a felsőoktatási koncepció alapján összesítették, mely egyetemi és a főiskolai karok működhetnének a jövőben is. Azt javasolta a kabinet tagjainak, nézzék meg, mi lenne a sorsa annak a karnak, ahol annak idején végeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.