Közélet

Duplájára nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Duplájára nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

2010. december 3., péntek
Duplájára nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Két nap alatt duplájára nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén; míg szerdán 25 ezer hektárt borított belvíz, péntekre már megközelíti az 50 ezret - tájékoztatta az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) központi védelemvezető helyettese pénteken az MTI-t.

Borza Tibor

közlése szerint a víz alatt álló vetésterületek nagysága csaknem 17 ezer, a szántóterület pedig 14 és fél ezer hektár. Az Atikövizig működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 32 szivattyútelep másodfokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel. Az elmúlt 24 órában ezek a szivattyútelepek 2 millió 600 ezer köbméter belvizet emeltek át a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők pedig 270 ezer köbméter belvizet mozgattak meg. Elsőfokú helyi vízkár-elhárítási fokozat van érvényben Apátfalva, Bordány, Felgyő, Kiszombor, Makó, Mindszent, Pitvaros és Szatymaz településeken. Másodfok van érvényben Balástya, Baks, Csongrád, Derekegyház, Domaszék, Gátér, Harkakötöny, Kistelek, Kunszentmárton, Mórahalom, Orosháza, Ópusztaszer, Pálmonostora, Pusztaszer, Szegvár, Székkutas, Tömörkény, Üllés és Zákányszék településeken. Harmadfokú a fokozat Csanádpalotán és Csanyteleken. A belvíz a közlekedést is megnehezíti. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Csongrád-Bokrosi úton a 23-as kilométernél vízátfolyás van. Emiatt a tűzoltók szivattyúznak. A forgalmat a rendőrök csak váltakozva, lassan engedik át. Csanyteleken pedig, a Tömörkényi úton szintén vízátfolyás nehezíti a közlekedést. Az önkormányzat veszélyt jelző és sebességkorlátozó táblákat helyezett ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.