Közélet

Sávosan emelkedik a gáz

Sávosan emelkedik a gáz

2010. november 18., csütörtök
Sávosan emelkedik a gáz

Az átlagfogyasztónak évi 1200 köbméter fogyasztásig nem emelik a földgáz árát 2011. január elsején, a 3500 köbméter feletti lakossági fogyasztóknak pedig 9,3 százalék lesz az emelés mértéke – hangzott el csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón - írja az mno.hu.

A földgáz végfelhasználói árát sávosan alakítják: 1200 köbméter éves fogyasztásig nulla az emelés, ezen felül 1500 köbméterig mindössze 0,7 százalék. A következő kategóriában, ami további 500 köbmétert jelent, az áremelés mértéke 4,5 százalék. Az utolsó előtti sávban 3000 és 3500 köbméter között 7,8, a legmagasabban, 3500 köbmétert meghaladó fogyasztás esetén pedig 9,3 százalék lesz az áremelés. A nagycsaládosok kedvezményt kapnak: a három– és több gyermekeseknek 100-150 köbméter földgázt számolnak be a fogyasztásba.

Fellegi Tamás

miniszter elmondta, hogy a 3,5 millió fogyasztási hely 57 százaléka abba a kategóriába tartozik, amelyiknél nulla az emelés, azaz marad az ármoratórium. A második kategória 9 százalékával együtt a fogyasztási helyek 66 százalékában nem, illetve alig emelkedik a gáz ára. A legmagasabb két kategóriában együttesen a fogyasztási helyek mindössze hat százaléka tartozik. Fellegi emlékeztetett arra, hogy a kormány a hivatalba lépése után azonnal ármoratóriumot hirdetett az év végéig lakosság teherbíró képességének védelmében és az indokolatlan áremelés elkerülésére. Amikor az új kormány hivatalba lépett, az akkori szabályozás szerint kétszámjegyű emelés kellett volna, és októberben további öt százalék, „azaz összesen 15-20 százalékos áremeléstől kímélte meg a kormány a lakosságot” – emelte ki Fellegi. Az előző kormányok nyolc éve alatt összesen 15 áremelés volt: 2002 júliusában még egy köbméter földgáz ára 45 forint volt, ma 140 forint az előző kormányok hibás politikája miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.