Közélet

Plakáttakarítás: büntetés nincs, a maradék a közmunkásoké

Plakáttakarítás: büntetés nincs, a maradék a közmunkásoké

2010. november 2., kedd
Plakáttakarítás: büntetés nincs, a maradék a közmunkásoké

November 2-án, kedden éjfélkor lejár az október harmadikán tartott önkormányzati választás plakátjainak eltávolítására szabott határidő. Ma még több ezer színes kampánynyomtatvány díszíti Szeged utcáit, de minden párt azt ígérte, amit lehet, megtesz „hírmondóinak” eltávolítására – erre van még néhány órájuk. Ha nem teszik meg, akkor sem lehet büntetni senkit.

Amerre csak a szem ellát, mindenhol az októberi önkormányzati választásokon induló pártok plakátjai hirdetik még mindig magukat. Azt gondolnánk, a határidő lejárta után az önkormányzatok bírságot szabhatnak ki, amennyiben nem sikerült valamelyik pártnak megtisztítania a várost ragaszaitól – de korán sincs így. Pedig plakátkörutunkon néhol még a tavaszi országgyűlési választások hirdetéseire is ráleltünk. „A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel kötöttünk egy megállapodást, hogy ők távolítsák majd el a plakátokat, mi pedig kifizetjük nekik a munkát” – nyilatkozta portálunknak

Gyimesi László

, a Fidesz szegedi vezetője, miként igyekeznek ők eltávolítani reklámjaikat. A Jobbik városi és megyei elnöke,

Tóth Péter

azt ígérte, hogy még ma megnézik azokat a helyeket, ahol kint maradhattak a plakátjaik, és igyekeznek minél előbb eltakarítani. „Nekünk is maradtak fenn hirdetéseink, ezért ma este is megyünk takarítani, amit nem sikerül, annak a későbbi eltávolítási díját kifizetjük” – ismertette

Málovics György

, az LMP helyi elnöke „taktikájukat”.

Kozma József

, az MSZP szegedi vezetője szerint pártja s aktivistáik eddig is nagy erőkkel koncentráltak a plakátok eltávolítására, amik fennmaradtak, azok csak véletlen lehetnek, s a határidő lejártáig el is tűnnek.

Büntetni nem lehet, a közmunkások takarítanak majd

Az önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának vezetője,

Molnár László

arról tájékoztatta portálunkat, hogy nincs túl sok lehetőség a kezükben, hiszen az idevonatkozó választási törvény szab ugyan határidőd, de arról nem rendelkezik, hogy milyen szankcióval sújtható, aki ennek nem tesz eleget, tehát a törvény szerint nem lehet büntetni egyik pártot sem. „Minden közgyűlés, így a szegedi is hozhatna olyan döntést, hogy szabálysértési tényállásnak minősíti, ha nem tünteti el egy-egy párt a plakátjait határidőre, de ezt eddig nem hozta meg. Mi mindössze annyit tehetünk, hogy udvariasan írunk egy levelet a pártoknak, tájékoztatva őket, hogy lejárt a határidő, s megkérjük, hogy távolítsák el plakátjaikat. Ha nem teszik meg a környezetgazdálkodási kft. közmunkásai eltakarítják” – vázolta az önkormányzat lehetőségeit Molnár László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.