A készülő felsőoktatási törvényről is tanácskoztak

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hazai felsőoktatás legfontosabb szereplőinek részvételével, „TDK – Felsőoktatás – Minőség” címmel szervezett konferenciát az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2010. november 4-5-én, Kecskeméten. A tanácskozáson a készülő felsőoktatási törvényhez is megfogalmaztak javaslatokat a résztvevők, ami a napokban nyilvánosságra került vitaanyag miatt kiemelt aktualitást adott a konferencia eredményeit ismertető sajtótájékoztatónak.

A tehetséggondozás kiemelt szerepére, valamint a felsőoktatásban egyre nagyobb problémának számító tömegesedésre szerette volna felhívni a figyelmet a „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” kiemelt program keretében az Oktatáskutató Fejlesztő Intézet, valamint az Országos Tudományos Diákköri Tanács – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A fenti kérdések megvitatása mellett, a felsőoktatás legégetőbb kérdéseiről is tanácskoztak Kecskeméten, ahol – többek között – előadást tartott Pálinkás József, az MTA elnöke, és részt vett Dux László, a NEFMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó kétnapos országos fórum levezető elnöke és főszervezője, Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke volt.

A kétnapos rendezvény feladata, hogy a készülő felsőoktatási törvényben a tehetséggondozás és a tudományos diákköri munka kellő súllyal jelenjen meg. A konferencián résztvevő felsőoktatási szakemberek elfogadnak egy olyan nyilatkozatot, amely a rendezvényen megfogalmazott javaslatok, például a Tudományos Diákkörök finanszírozására vonatkozó elképzelések alapján született meg.

A tanácskozáson részt vettek a felsőoktatás országos irányító szervezetek és a felsőoktatási intézmények vezetői, a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozási Állandó Bizottságának tagjai, az intézményekben működő tudományos diákköri tanácsok elnökei és hallgatói képviselői, valamint az OTDT és szakmai bizottságainak tagjai. A Városháza Dísztermében megrendezett második nap főelőadója Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, aki „Tehetségeinket veszni hagyni a legnagyobb pazarlás!” címmel tartott előadást.

A konferencia tapasztalatait ismertető sajtótájékoztatón Szendrő Péter mellett jelen volt még Csekő Krisztina, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora valamint Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Default thumbnail
Előző sztori

A szegedi és veszprémi szurkolók összefognak a válogatottért

Default thumbnail
Következő sztori

Vakcinával harcolhatnak a rák ellen?

Legutóbbi hasonló cikkek