Egyetem

Erdész leszek, fát nevelek...

Erdész leszek, fát nevelek...

2010. november 25., csütörtök
Erdész leszek, fát nevelek...
Ötvenöt éves múltra tekint vissza a Kiss Ferenc Erdészeti Szakiskola, ahol alapításakor még mezőgazdasági képzés indult el, az erdész ágazat pedig új vonalként jelentkezett. 1982-ben volt az első tanév, amikor már csak erdész osztályok voltak. A Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Kiss Ferenc Erdészeti Tagintézménye (Szeged, József Attila sgt. 26.) november 26-án 15 órától ismét nyílt napot tart. A képzés letisztulásának köszönhetően a szaktanári kar is elsősorban erdőmérnökökből állt össze, de agrár-, gépész- és faipari mérnökök is oktatják a megfelelő tantárgyakat. Az elmúlt időszak alatt a tanulók köre is nagyon sokat változott. Az ötvenes évektől működő országos erdészképzéskor két iskola volt, egyik Szegeden, a másik Sopronban. Így igencsak elhatárolódott a beiskolázási körzet, melynek határát a Duna képezte. De a szakma megbecsülése is sokkal nagyobb volt abban az időben, jóval több erdészt kerestek, így nem volt ritka a hat-hétszeres túljelentkezés sem. Ebből fakadóan a tanulói kör is minőségibb volt, hiszen volt kiből válogatni. A beiskolázási körzet miatt a felvett tanulók 95%-a vidéki volt, nagyon sokan a Nyírségből jöttek. Most azonban megváltozott a helyzet, mivel az ottani családok anyagi helyzete sajnálatosan nem teszi lehetővé, hogy a gyerekük középiskolásként messzi városba járjon, kollégiumba lakjon. Így zömében Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből jönnek a tanulók, de néhány esetben – a beiskolázási határok megszűntével – előfordul Baranya megyei diák is. A közel 150-160 fő kollégista – akik a tanulói létszám több mint felét teszik ki – az Ady és a Vedres kollégiumban kap elhelyezést.

Kiből lesz erdész?

„Elsősorban azok választják ezt az iskolát, akik valamilyen szinten családilag, rokonilag kötődnek az erdészethez, az erdőgazdasághoz” – mondta el portálunknak Halápi Nándor, iskolaigazgató. „Tizennégy évesen nem biztos, hogy konkrét szakma mellett döntenek a gyerekek. Ekkor még lehet csak egy iskolát, egy hangulatot, egy törődési színvonalat választanak, ennek ellenére a többi iskolához képest soha sem volt beiskolázási gondunk.” Nemcsak fiúk járnak az iskolába, hiszen a tanulók 10%-a lány, akik szeretik a kihívásokat, akikben benne van a természet szeretete, az iskola jó híre, de bennük van egyfajta vagányság is. De egyáltalán nincsenek burokban tartva, mivel ugyanazt meg kell csinálniuk, mint a srácoknak, ennek ellenére sok esetben jobban, többet teljesítenek a szakmai tárgyakból, mint az erősebb nem képviselői.

Iskolai működés alapítványi segítséggel

1993-ban, az iskola egyik volt diákja – a Felső-Tisza vidéki Erdőgazdaság akkori igazgatója – kezdeményezésére létrejött egy magánalapítvány, a Kiss Ferenc Alapítvány az Erdészeti Oktatásért. Elsődleges célja mellett felvállal kutatási munkákat, közmunkásokat oktat az erdőgazdaságoknál, és az így befolyó összeggel – éves szinte 8-12 millió forinttal – segíti az iskola napi működtetését is. A tanulók szintén az alapítványtól kapják az ösztöndíjukat, melyet egyrészt a tanulmányi eredményekkel tudják kiérdemelni, másrészt pedig szociális helyzetük alapján kaphatják meg. Ez a tavalyi évben gyerekekre lebontva havi 20-30 ezer forintot jelentett, ami jelentős összegnek tekinthető. Az erdészeti oktatás, a hasonló létszámú szakiskolákat tekintve, nagyságrendekkel drágábbnak mondható. A tantervben eleve meghatározott gyakorlatok zöme géphez kötött, az erdőterületre a gyerekeket szállítani kell, ami naponta 40-50 km-es távolságot jelent. A szállítást saját autóbusszal, mikrobusszal, teherautóval végzik, azonban ezek fenntartása, üzemeltetése jelentős összegeket emészt fel, hiszen csak az üzemanyag évi 8-9 millióba kerül.

Csemetekert

Az iskola csemetekertje a Sándorfalvi út mellett, mintegy három hektáron terül el, amiből egy hektárt művelnek. A gyakorlati oktatás keretében megtermelt facsemetéket a szegedi fásításokhoz használják, ezzel is növelve az iskola bevételét. Itt kaptak helyet az iskola szakkörei – preparátor, erdész, vadász, horgász szakkör –, a gépműhely, és a garázsok. A területen található különböző tanpályákon történnek a gyakorlati oktatások, a gépismeret, a fakitermelési fogások elsajátítása. Akár traktorvezetői jogosítványt is szerezhetnek a tanulók, mivel saját tanpályával és oktató járművel is rendelkeznek. Az iskolában folyó képzésről bővebb információk a Felvételi tájékoztatóban olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.