Kultúra

Erkellel született meg a magyar nemzeti opera + PANORÁMA

Erkellel született meg a magyar nemzeti opera + PANORÁMA

2010. november 7., vasárnap
Erkellel született meg a magyar nemzeti opera + PANORÁMA

Kétszáz éve, 1810. november 7-én született Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője, a magyar nemzeti opera megteremtője.

Erkel

pályáját zongoraművészként és zenepedagógusként kezdte Kolozsváron, de alkalmilag vezényelt is és zeneszerzéssel is megpróbálkozott. Pesten 1834-ben mutatkozott be, majd a következő esztendőben véglegesen ott telepedett le. 1840-ben írta meg első operáját, a Bátori Máriát. A szövegkönyv szerzője

Egressy Béni

, aki ezután egészen haláláig (1851) segítőtársa volt operaszerzői munkájában. 1844-ben megnyerte a

Kölcsey

Himnuszának megzenésítésére hirdetett pályázatot. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után a főváros hangversenyéletének fellendítésén fáradozott. Vezetésével alakult meg 1853-ban a Filharmóniai Társaság, amelyet számtalan esetben vezényelt. Bánk bán című operáját, amely egyben pályájának csúcsát is jelentette, 1861-ben mutatták be. Közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál (1875), amelynek ezután tíz éven át igazgatója és zongoratanára volt. Az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Erkel nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése.


Erkel Ferenc zeneszerző szobra

,

Gyula

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.