Közélet

Vajdaság kirakatautonómiája

Vajdaság kirakatautonómiája

2010. október 31., vasárnap
Vajdaság kirakatautonómiája

Jovan Komšić politológus a Vajdaság – tíz évvel később elnevezésű tanácskozáson kijelentette, hogy ennek a tartománynak Szerbiában csak kirakatautonómiája van. Úgy értékelte, hogy Szerbiában jelenleg nincs meg a készség elismerni Vajdaság kulturális, gazdasági és politikai sajátosságait, írja a Beta hírügynökségre hivatkozva a Vajdaság Ma hírportál.

Dimitrije Boarov

újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy 2001-től folyamatosan csökken Vajdaság része a szerbiai bruttó társadalmi össztermékben. Megállapítása szerint Vajdaságnak lényegében nincs is politikai szubjektivitása, ami abban is látszik, hogy nincs beleszólása az állam szempontjából fontos döntésekbe.

Vojin Dimitrijević

politikai elemző úgy véli, hogy az etnikai vállalkozók személyes érdekből igyekeznek a polgárokat nyájakba tömöríteni, hogy megvalósíthassák érdekeiket. Szerinte a kommunista kollektivizmust Szerbiában nacionalistával cserélték fel. Sem az egyikben, sem a másikban az embernek individuumként nincsen helye, szögezte le. A tanácskozást a szerbiai demokratikus fordulat és a demokratikus hatalom megalakítása 10. évfordulója alkalmából szervezték Újvidéken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.