Közélet

Szili Katalin fogadta Tőkés Lászlót

Szili Katalin fogadta Tőkés Lászlót

2010. október 30., szombat
Szili Katalin fogadta Tőkés Lászlót

Tőkés László arra kérte Szili Katalint, segítsen abban, hogy a romániai magyar politikai szervezetek közös nevezőre jussanak, és ott is megvalósulhasson a nemzeti együttműködés, összefogás – írja az Erdély.ma hírportál.

Az Erdélyi Nemzeti Tanács elnöke, az Európai Parlament alelnöke erről a Szociális Unió elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt, miután egyeztetést folytattak tegnap a Parlamentben.

Szili Katalin

elmondta, a megbeszélésen ismertette

Tőkés Lászlóval

a nemrég megalakult Szociális Unió törekvéseit, beszéltek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) jövőjéről, illetve a felkészülésről a 2012-es romániai parlamenti választásokra. Az Országgyűlés volt elnöke szerint a KMKF várhatóan még idén összeülhet, és a Magyar Állandó Értekezlet újbóli összehívása után is folytatja munkáját. Tőkés László a sajtótájékoztatón elismeréssel szólt a KMKF eddigi tevékenységéről, amely álláspontja szerint az együttműködés kiváló példája és komoly „nemzetpolitikai fegyvertény”. A romániai magyar politikus bátornak tartja Szili Katalin lépését, amellyel megalakította az új baloldali pártot. A határon túliak szavazati jogával kapcsolatos kérdésre Szili Katalin közölte, ezt nem szabad leegyszerűsíteni. Mint mondta: előbb más, az államberendezkedésre vonatkozó kérdéseket kell a helyükre tenni. Példaként említette a parlamenti kamarák számát, a kisebbségek országgyűlési képviseletét, a kötelezettségek, illetve a jogok arányait, valamint azt, meddig tartozik felelősséggel az állam a polgáraiért. Tőkés László ezt annyival egészítette ki, nem tudják egyelőre azt sem, hogy a határon túl élők magyarországi vagy magyar pártokra szavazhatnak majd. Úgy fogalmazott, nem kell félni a határon túliak szavazati jogának lehetőségétől, mert egyik párt sem tud „évtizedekre bebetonozott szavazatokat vásárolni, mivel a határon túli magyarok nem birkák”. (Forrás: Erdély.ma)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.