Közélet

Navracsics: sokan eleve lefutottnak tekintették a választást

Navracsics: sokan eleve lefutottnak tekintették a választást

2010. október 3., vasárnap
Navracsics: sokan eleve lefutottnak tekintették a választást
Részben a választópolgárok és sok esetben a helyi politikusok is már eleve lefutottnak tekintették az önkormányzati választást - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap este az Országos Választási Központban az MTI-nek adott interjújában.

A miniszter arról is beszélt, hogy a vasárnapi részvétel magasabb volt, mint az 1990-es és az 1994-es, és körülbelül az 1998-as önkormányzati választás részvételi adatához volt hasonló, ezek alapján pedig úgy gondolja, hogy a 2002-es és 2006-os választás volt "atipikus". Véleménye szerint ez talán abból adódik, hogy 2002-ben és 2006-ban az országgyűlési választás eredménye nagyon szoros volt és kevesebb mint egy százalék volt a különbség a két nagy párt között, és talán ez a szoros eredmény vetült ki az önkormányzati választásra. Most viszont az áprilisi parlamenti választási eredmények eléggé egyértelműek voltak, és talán ez is szerepet játszott abban, hogy most az önkormányzati választásoknál nem annyira a 2002-es és 2006-os, hanem inkább az 1998-asra hasonlítottak a részvételi adatok - mondta. A miniszter beszélt arról is, hogy úgy látta, sok városban "az ellenzék tulajdonképpen feladta a küzdelmet, nem volt igazán kampányhangulat", és a szakértők is sokat beszéltek arról, hogy "ez a kampány mintha lanyhább lett volna, mint a korábbi kampányok". Mint mondta, azokban a megyei jogú városokban, ahol kiélezett volt a küzdelem (mint például Szombathelyen, Miskolcon vagy Szegeden) kicsit magasabb is volt a részvétel, mint azokban a városokban, ahol eleve eldőltnek tűnt a választás, mint például Debrecenben. A miniszter egy kérdésre válaszolva kijelentette: ő is csak most figyelt fel rá, hogy az északkelet-magyarországi megyék a korábbi önkormányzati választásokon is aktívabbak voltak, miközben az országgyűlési választásokon a dunántúli megyék szoktak aktívabbak lenni, ebből a szempontból ezek a megyék folytatták az önkormányzati választási "hagyományokat".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.